latinica  ћирилица
29/05/2023 |  11:36 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Каран: МУП опредијељен за даље ангажовање капацитета у циљу доприноса глобалном миру (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран честитао је Међународни дан мировних снага полицијским службеницима који су ангажовани у мировним мисијама УН, те поручио да је Министарство опредијељено да настави са ангажовањем својих капацитета с циљем доприноса глобалном миру и стабилности.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- Упућивање наших припадника у УН мировне мисије у свијету је и наша међународна обавеза и стратешки циљ. Наши припадници имају велико искуство и управо њихов ангажман у кризним подручјима у свијету и запажени резултати показују степен стабилности и развоја МУП-а Републике Српске и висину доприноса који наша полиција даје на међународном плану - истакао је Каран.

У саопштењу МУП-а се наводи да припадници МУП-а остварују запажене резулатате и њихов квалитет је препознат у мировним мисијама у којима су ангажовани, а у прилог томе говори чињеница да су три припадника била и професионало ангажована у УН /Јужни Судан, Бриндизи и Гвинеја Бисао/.

Полицијски службеници МУП-а Републике Српске већ 23 године учествују у мировним мисијама УН са задатком пружања подршке локалној полицији, а тренутно их је осам /пет у Јужном Судану и троје на Кипру/.

До сада је на редовним, полупрофесионалним и професионалним позицијама у УН мировним мисијама Источни Тимор, Либерија, Кипар, Судан, Јужни Судан, Конго, Бриндизи и Гвинеја Бисао учествовало више од 100 припадника МУП-а Српске.

Међународни дан мировних снага обиљежава се да би се одала почаст свим мушкарцима и женама који су служили и служе у мировним мисијама УН, због њиховог високог нивоа професионализма, посвећености и храбрости, али и да се искаже част и присјети се свих оних који су дали животе за очување мира.