latinica  ћирилица
29/05/2023 |  14:57 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Вишковић и делегација Српске у посјети Универзитету у Трсту

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заједно са делегацијом из Републике Српске, посјетио је данас Универзитет у Трсту и разговарао са замјеником ректора Сергом Валтером и професорима Машинског факултета овог универзитета о могућностима успостављања сарадње у области образовања, саопштено је из Владе Српске.
Вишковић и делегација Српске у посјети Универзитету у Трсту (Фото: Влада Српске) -
Вишковић и делегација Српске у посјети Универзитету у Трсту (Фото: Влада Српске)

Серго је изјавио да је делегација Републике Српске изразилa снажан интерес за сарадњу с Универзитетом у Трсту.

- Овај сусрет представља још један корак напријед у већ успостављеној сарадњи, како на економском плану, тако и у образовном сектору. Лабораторије које смо данас обишли у оквиру нашег Универзитета потврђују нашу посвећеност истраживању и технолошком напретку. Кроз ову сарадњу, желимо створити мост између наше регије и Балкана, јер Универзитет у Трсту има важну улогу у економском развоју и отварању врата ка земљама Балкана - рекао је Серго.

Декан Машинског факултета на Универзитету у Трсту Пауло Галина представио је организацију и пројекте које овај факултет ради у сарадњи са друштвеном заједницом и привредом.

Представљајући смјерове и организацију факултета Унверзитета у Трсту, Галина је истакао да је за њих посебно значајан истраживачки програм, у оквиру којег учествују у различитим пројектима, те да од осам милиона евра колико износи фонд за ову годину, три милиона добијају од компанија у оквиру овог истраживачког програма, наводи се у саопштењу.

Према његовим ријечима, посебна пажња на овом факултету усмјерена је на праћење потреба тржишта и према томе развијају и програме и прилагођавају образовање стручних профила.

Такође, представио је и мастер програме овог факултета на којима је велико интересовање студената из разних крајева те истакнута важност области енергетике и роботике, а објединили су машинство, архитектуру, пројектовање и заштиту животне околине.

- Сарадња коју ваш факултет има са компанијама за нас је од изузетног значаја и желимо да, по узору на вас, ваш модел и искуства примјенимо у Републици Српској на наша два јавна универзитета и два машинска факултета - рекао је Вишковић.

На састанку је договорено да делегација Машинског факултета Унверзитета у Трсту посјети два јавна универзитета у Републици Српској, у Бањалуци и Источном Сарајеву, како би пренијели знања, искуства и добре праксе и помогли у организацији истраживачких центара и повезивању са привредом.

Вишковић је изразио наду да ће се, када су истраживачки програми у питању, факултети из Српске и италијанских регија повезати и заједно наступити у неким пројектима.

Делагација Републике Српске, коју предводи предсједник Владе Српске Радован Вишковић, посјетила је и лабораторије у оквиру Машинског факултета Универзитета у Трсту гдје су приказана достигнућа у области роботике, ИТ сектора и пољопривреде.

Делегација Српске борави у посјети италијанској регији Фриули Венеција Ђулија, с којом Република Српска има потписан споразум о сарадњи.

Делегацију чине министар привреде и предузетништва Војин Митровић, декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милија Крајишник, продекан Машинског факултета Унверзитета у Бањалуци Стево Боројевић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, градоначелник Лакташа Мирослав Бојић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић и предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић.