latinica  ћирилица
29/05/2023 |  17:34 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Због једностраних потеза политичког Сарајева Српска ће тражити свој пут, БиХ неодржива (ВИДЕО)

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је БиХ немогућа и неодржива земља у којој одлуке не доносе они које су грађани изабрали на демократским изборима и да Република Српска у тим околностима мора да тражи свој пут.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Коментаришући најаву Амбасаде САД да ће два америчка бомбардера сутра имати низак прелет изнад неколико градова у БиХ у знак, како су навели, партнерства БиХ и САД, Ковачевић је рекао да у Министарству одбране у Савјету министара, гдје је потребна и сагласност замјеника из реда српског народа, није донесена таква одлука.

- Ко је онда тај ко је донио одлуку? Суштинско питање у БиХ је доношење одлука - рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Србима у Републици Српској прва асоцијација на америчке авионе бомбардовање 1995. године у БиХ и бомбардовање 1999. године у Србији и Црној Гори.

- Они сутра могу да бацају бомбоне, доларе, то није битно. Овдје се поставља питање доношење одлука. Ко је тај ко је донио такву одлуку, ако знамо да Предсједништво БиХ, које је према Уставу БиХ врховни командант, није донијело. Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић никада не би гласала за тако нешто - рекао је Ковачевић.

Он је политичким партнерима у заједничким органима БиХ поручио да БиХ може да опстане једино ако се буду уважавали представници сва три конститутивна народа и оба ентитета.

- Уколико се то не буде дешавало, уколико наставе са оваквим једностраним потезима, Република Српска ће тражити свој пут и све мање ће пут Републике Српске подразумијевати БиХ - поручио је Ковачевић.

Два лансер бомбардера Ваздушних снага САД "Б-1Б" извршиће сутра ниски прелет изнад градова у БиХ, саопштено је из Амбасаде САД, уз упозорење да у те летјелице "у стању брзо испустити огромне количине прецизног и непрецизног наоружања против било којег непријатеља, било гдје у свијету, у било које вријеме".

Из Амбасаде су навели да је бомбардер "Б-1Б" лансер највеће носивости конвенционалног навођеног и ненавођеног наоружања који посједују Ваздушне снаге САД. Користи се за вишеструке мисије и окосница је америчке далекометне бомбардерске флоте.