latinica  ћирилица
29/05/2023 |  17:36 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Ћосић: Србија трајно брине о свим Србима, посебан печат је у Српској

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је министру без портфеља задуженом за координацију активности и мјера у области односа Србије са дијаспором Ђорђу Милићевићу за посјету Источном Сарајеву, истакавши да је данашњи сусрет био од немјерљивог значаја у погледу анализе социо-економске ситуације у Републици Српској, посебно из угла велике подршке Србије локалним заједницама у Српској.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

- И ова посјета, као и све наше досадашње заједничке активности упућују на основну чињеницу - ми смо један народ који се међусобно воли, помаже и поштује - рекао је Ћосић након сусрета са Милићевићем којем су присуствовали и представници Срба из Федерације БиХ, као и представници удружења из Источног Сарајева.

Он је напоменуо да је рука подршке Србије увијек пружена према Републици Српској, и то су препознали сви њени грађани, као и грађани Источног Сарајева који су веома захвални на многобројним инфраструктурним пројектима.

- Ми у Републици Српској без Србије не можемо, и ова посјета је на одговарајући начин показатељ њене подршке у континуитету - рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, данашњи састанак био је идеална прилика да сви представници српских удружења и из ФБиХ и из Републике Српске изнесу своје проблеме и да на јединствен начин, заједно са представницима ресорног министарства из Србије пронађу најбоље модалитете за њихово цивилизовано рјешавање у складу са демократским стандардима.

Он је нагласио да је Милићевић обећао пуну подршку Србије свим рационалним и конкретним приједлозима и пројектима у Републици Српској.

Ћосић је рекао да локалне заједнице на подручју града, као и у Републици Српској сигурно неће пропустити прилику да искористе бенефите који им се нуде из званичног Београда.

- Подршка Србије је нешто што никада не смијемо заборавити, а најбољи примјер за то јесте изградња Источног Сарајева, збрињавање расељеног становништва, изградња индивидуалних стамбених објеката, релокација привредних субјеката - подсјетио је он. 

Ћосић је прецизирао да је од 2017. године до данас Србија кроз три програма дала око 53 милиона евра општинама и градовима у Републици Српској и изразио увјерење да ће Србија наставити са овом позитивном праксом.

- Кад је ријеч о граду Источно Сарајево, око 2,5 милиона евра стигло је из Србије за развој нашег града, односно инфраструктуре у општинама које су у његовом саставу, на чему су наши суграђани веома захвални. Нама треба печат Србије у Источном Сарајеву и знак да Србија трајно брине о српском народу без обзира гдје Срби живе - рекао је Ћосић.