latinica  ћирилица
29/05/2023 |  17:43 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Почиње фестивал Акордеон арт плус, учествује 300 такмичара

На овогодишњем Интернационалном фестивалу хармонике Акордеон арт плус, који ће сутра званично бити отворен у Источном Сарајеву, учествоваће око 300 такмичара.
Хармонике (Фото: EPA/BARBARA GINDL, илустрација) -
Хармонике (Фото: EPA/BARBARA GINDL, илустрација)

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа изјавила је новинарима да ће у оквиру фестивала бити одржано и пето Међународно такмичење пијаниста.

Жужа је додала да су у потпуности спремни, те да очекује велики број посјетилаца.

- Све припреме су урађене на вријеме, а да би све то било тако, као и годинама уназад, дугујемо велику захвалност пријатељима фестивала и нашим дугогодишњим спонзорима, а то је Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, као и Центар за културу и инфромисање Источна Илиџа и Медицински факултет у Фочи - истакла је Жужа.

Руководилац Катедре за хармонику Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Данијела Газдић истакла је да ће се такмичење одвијати у девет узрасних категорија, односно од ученика ниже музичке школе до најзрелије, студентске.

Учесници ће се такмичити у дисциплинама - хармоника соло, клавир соло, клавирски дуо, клавирски практикум, камерна музика и оркестри хармоника.

- Ове године можемо са поносом рећи да имамо 300 пријављених такмичара, а укупно са члановима жирија и оркестра активних учесника биће око 400 - истакла је Газдићева, те додала да је велика част да у студентској категорији за хармонику имају 34 пријављена кандидата.

Према њеним ријечима, такмичаре ће оцјењивати жири из 11 земаља - Италије, Њемачке, Пољске, Литваније, Русије, Мађарске, Хрватске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и БиХ.

Продекан за умјетнички и научноистраживачки рад Марко Стојановић напоменуо је да ће у оквиру фестивала бити одржани концерти свјетски признатих умјетника на хармоници и клавиру.

- У сриједу, 31. маја, концерт ће одржати руски пијаниста Андреј Гуњин, а у четвртак, 1. јуна, италијански акордеониста Самуел Телариј. Оба концерта биће одржана на ЕТФ, сала Музичке академије - истакао је Стојановић.

Он је додао да ће осим концерата бити одржани и мастер класови за полазнике на хармоници и клавиру.

У петак, 2. јуна, предвиђен је концерт побједника свих категорија овогодишњег фестивала и додјела награда.

- Због великог броја пријављених кандидата, ове године концерт лауреата биће подијељен у двије групе, у 16.00 часова биће концерт лауреата клавирских дисциплина, а у 18.00 за хармонику, у амфитеатру "Др Вељко Вулетић" на ЕТФ - истакао је Стојановић.

Предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патарини изразио је задовољсто што је након 11 година поново у Источном Сарајеву, али први пут у овој функцији.

Он је захвалио организаторима на позиву што је дио овог традиционалног фестивала, као и што је Музичка академија, након одређене паузе, обновила чланство у Асоцијацији.

- Сарадња је одмах постала активна и продуктивна. Срећни смо јер се слажемо у потпуности да је неопходно за музичаре организовати уживо догађаје, а не само онлајн. Врло је добра ствар што је омогућено дружење људи уживо, посебно у временима каква су сада. Врло сам срећан што ћу учествовати у раду фестивала - додао је Патарини.

Свечана церемонија отварања фестивала је сутра у 20.00 часова у амфитеатру "Др Вељко Вулетић" на ЕТФ, када је предвиђен наступ камерних ансамбала и Оркестра хармоника Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством Дражана Косорића.

Фестивал Акордеон арт плус годинама у Источном Сарајеву окупља еминентне умјетнике, извођаче и педагоге из региона и свијета.

Фестивал се одржава у организацији Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијације за његовање академске музике Нови звук.

Улаз на сва фестивалска дешавања је слободан.