latinica  ћирилица
29/05/2023 |  21:05 ⇒ 21:06 | Аутор: sputniknews.com

Путин и Ердоган договорили даљи развој билатералних односа

Предсједници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су у понедјељак телефоном, а током разговора су се договорили о развоју билатералних односа, саопштила је администрација турског лидера.
Путин и Ердоган (Фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT) -
Путин и Ердоган (Фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT)

- Предсједник Русије позвао је турског председника и честитао му на успјеху на изборима. Путин је честитао је Ердогану на поновном избору за шефа републике и пожелио да резултати избора буду повољни за турски народ. Лидери двије земаље договорили су се да у новом периоду даље развијају сарадњу у турско-руским односима и регионалним питањима - саопштио је кабинет.

Истовремено је прес служба Кремља потврдила да су двојица лидера разговарали телефоном, као и да је Путин честитао Ердогану на побједи.

- Владимир Путин је срдачно честитао Реџепу Тајипу Ердогану поновни избор за шефа државе, истакавши његов велики допринос развоју руско-турских односа на конструктиван и обострано користан начин - саопштила је прес служба.

Констатовано је да подршка коју је турски народ исказао свом лидеру отвара додатне изгледе за проширење практичне билатералне сарадње у различитим областима.

- Захваливши на честиткама, предсједник Републике Турске је, са своје стране, потврдио своју посвећеност даљем заједничком раду на цијелој актуелној агенди. Договорен је наставак личних контаката - наводи се у саопштењу Кремља.

На основу пребројаних 99,45 одсто гласова, актуелни предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган побиједио је на председничким изборима у тој земљи са освојених 52,1 одсто освојених гласова.

Његов противкандидат, Кемал Киличдароглу, освојио је 47,9 одсто гласова.