latinica  ћирилица
30/05/2023 |  10:54 ⇒ 11:11 | Аутор: РТРС

Надлијетање америчких авиона - класичан примјер провокације, застрашивања и притиска

Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије осуђује најаву надлијетања америчких авиона над ваздушним простором Републике Српске, наводе из Организације старјешина Републике Српске.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

- То су исти они авиони који су немилосрдно убијали српску нејач и истресали десетине тона осиромашеног уранијума, па свако њихово поновно појављивање изазива болно сјећање на та страдања невиних људи, који су страдали само зато што су припадали српском народу и српској православној вјери. То је свакако и класичан примјер провокације, застрашивања и притиска - кажу из ове организације.

Питају, шта би се десило да Република Српска позове борбене авионе неких других великих свјетских сила да надлијећу ваздушни простор БиХ?

- Како би на то реаговали из другог БХ ентитета и из тзв. "демократског свијета"? И све то се догађа у вријеме када се врше брутални напади на српски народ на Косову и Метохији од стране међународних снага задужених за мир и стабилност. Очито је да се на најбруталнији и најбестијалнији начин тестира стрпљење српског народа и његова способност да се на миран и демократски начин избори за своја основна људска права - наводи се у саопштењу.

Поставља се озбиљно питање шта ће то амерички бомбардери данас обиљежавати и означавати - је ли то само провокација, притисак и пријетња српском народу, Републици Српској и њеном руководству или можда нешто још горе!

- Зато, Организација старјешина Војске Републике Српске тражи од институција власти у Републици Српској и српских представника у заједничким институцијама БиХ да захтијевају најоштрије кажњавање свих оних који су учествовали у доношењу одлуке и који су донијели одлуку о одобравању надлијетања америчких стратешких бомбардера изнад Републике Српске, као и предузимање других расположивих мјера, што укључује и разматрање оправданости даљњег учешћа у раду у заједничким институцијама на нивоу БиХ, са партнерима који сваки дан испаљују отровне стрелице према српском народу и Републици Српској, са циљем њеног даљњег урушавања и коначног нестанка - наводе они.

Вјерују да још увијек постоји довољан број кредибилних демократских заштитних механизама, међу којима је сигурно и свеопште српско јединство, да се заштити српски народ и Република Српска.

- Учинимо то док не буде касно - наводе у саопштењу.