latinica  ћирилица
30/05/2023 |  11:37 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Ослобађајућа пресуда за злочине над Србима у Храсници наставак лажирања историје (ВИДЕО)

Ослобађајућа пресуда Суда БиХ тројици бивших припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над Србима у Храсници изазвала је бројна реаговања у Српској.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић очекује да ће починиоци злочина над српским цивилима Храснице у другостепеној пресуди Суда БиХ бити кажњени, а жртве добити сатисфакцију.

- Због истине, правде и жртава није потребно стати само на томе, него правосуђе БиХ треба да истражи и процесуира злочине у свих 211 логора и мјеста заточења Срба, колико их је било у Сарајеву током протеклог рата - изјавио је Остојић.

Ослобађајућа пресуда Суда БиХ показује сву неправду која произилази из одлука правосуђа БиХ - оцијенио је предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин.

Српски народ је у потпуно неравноправном положају у БиХ, каже Жупљанин, и дискриминисан са свих нивоа и од свих органа и организација изјавио је Жупљанин Срни.

Жупљанин је напоменуо да је неприхватљива вишегодишња пракса рада Тужилаштва и Суда БиХ јер се не подижу оптужнице и не процесуирају они који су починили ратне злочине над Србима, а и када се процесуирају - пресуде су ослобађајуће, као што је и овај случај.

Ослобађајућа пресуда Суда БиХ показује да неће бити правде за српске жртве пред институцијама у БиХ које су требале да представљају правду и правичност, изјавио је вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Нуждић је истакао да је овим настављена пракса рада правосуђа БиХ на штету Срба, јер би вијест била да је неко осуђен за злочине над Србима, а не ослобођен.

- Ослобађајућа пресуда показује да суду нису у интересу ни правда, ни истина ни право, оцијенила је предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Како је могуће, каже Живковић Рајилић, да се ослободе та тројица, као и безброј других прије њих за злочине над Србима? То значи да је то политички суд који суди само Србима, док нико не одговара за злочине над Србима.

Ослобађајућа пресуда наставак је континуираног рада на лажирању историје, изјавио је Срни предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић је оцијенио да је Суд БиХ рак рана овог друштва, "карцином који ће изјести српско тијело до крајњих граница".

- Престанак ратних дејстава потписан је у Дејтону, али не и престанак убијања Срба - оцијенио је Којић.

Тужилаштво БиХ уложиће жалбу на првостепену пресуду Суда БиХ, речено је у Тужилаштву.

Подсјећамо, Суд БиХ је првостепеном пресудом ослободио кривице Сенада Гаџу, Заима Лаличића и Суљу Хебиба за ратни злочин против српског цивилног становништва почињен на подручју Храснице код Сарајева.