latinica  ћирилица
30/05/2023 |  12:18 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Фоча: Ликовна радионица привукла студенте из Индије и Италије

На острву Бриони код Фоче у току је дводневна ликовна радионица Центра за културу и информисање у којој ученици основних и средњих школа, те студенти међу којима они из Индије и Италије, под надзором академских сликара, уче основне елементе сликарске технике уље на платну.
Ликовна радионица у Фочи - Фото: СРНА
Ликовна радионица у ФочиФото: СРНА

Академски сликар Владимир Милановић навео је да су се ове године фокусирали на сликање уљаним бојама.

- Кандидати су различитих узраста, разликују се у стилу и по нивоу талента који посједују, тако да ће изложба бити богата и разнолика са доста лијепих и необичних радова - рекао је Милановић.

Сликар Радмило Марић каже да сликарство говори универзалним визуелним језиком, тако да су се и учесници радионице из Индије и Италије одлично уклопили.

- Талената има, а неки се први пут сусрећу са уљем, па им објашњавамо поступак - од посног ка мрсном. Ово је одличан подухват и очекујемо да ће се ове активности наставити - навео је Марић.

Више студената из Индије радо се одазвало ликовној радионици, а једна од њих, Јаншика Камбоџ каже да нема љепшег начина да се искористи оно мало слободног времена у паузама између предавања и спремања испита.

- Организација умјетничке радионице је заиста добра. На факултету све вријеме учимо и ово нам веома добро дође да одморимо и предахнемо од напорног учења. Ово мјесто је прелијепо, професори који нам показују како да сликамо су одлични - рекла је млада Индијка.

Она је додала да јој се много свиђа фочанска природа, посебно планине, ријеке и чист ваздух.

Ученик шестог разреда Основне школе "Веселин Маслеша" Лука Рашевић каже да је научио много о сликању, да воли сликарство и да се опушта док слика.

Катарина Билинац, ученица седмог разреда Основне школе "Свети Сава", која је сликала вазу са цвијећем и зеца, рекла је да воли да слика и да је много научила од професора.

Број учесника био је ограничен, а интересовање је било велико, па организатори најављују да ће сличне радионице организовати и током љета, када ће сви они који овај пут нису могли бити укључени имати прилику да искажу свој сликарски таленат.

Ликовну радионицу другу годину заредом организовао је Центар за културу и информисање у сарадњи са Ликовним удружењем "Тон" из Фоче, а уз Мисију ОЕБС-а у БиХ, ове године помогао је и Казнено-поправни завод омогућивши одржавање радионице у прелијепом природном амбијенту свог туристичког комплекса на ријечном острву.

Директор Центра за културу и информисање Славица Филиповић подсјетила је да су прву ликовну радионицу организовали прошле године испред Храма Светог Саве и у парку Алаџа уз помоћ академског сликара Данила Ивановића, Фочака који живи и ради у Ослу.

Филиповићева каже да су ове године изабрали острво Брионе, прелијеп природни амбијент гдје ствараоци имају прилику да се изразе најбоље што знају.

- Центар за културу и информисање добро сарађује са Медицинским факултетом, па у акцији учествују и страни студенти. Задатак нам је када се радови заврше да организујемо изложбу ове године у Центру за културу и информисање - рекла је Филиповићева.

Она је захвалила Казнено-поправном заводу што је омогућио да се ликовна радионица одржи на острву Бриони, као и Мисији ОЕБС-а у БиХ, која је сносила трошкове набавке сликарског материјала.

Ликовна радионица завршава се данас.