latinica  ћирилица
30/05/2023 |  17:44 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Вулић: Срећа по Србе и Републику Српску па Америка није Марфи

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентране скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да је незапамћена и невиђена ароганција Мајкла Марфија, дипломате у туђој земљи, да са брда изнад Сарајева поручује легално, вољом народа изабраном предсједнику Републике Српске Милораду Додику да се обрати Амбасади САД у БиХ ако има неки проблем у вези са прелетима америчких авиона у ваздушном простору БиХ.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

- Јасна нам је његова порука и његово поимање демократије. Можемо само рећи: "Не дај Боже да се он нешто пита". Марфи би требао да зна да партнерство и демократија нису његова сила. БиХ је састављена од два ентитета и три народа, а то што поред њега на Грдоњу стоји један члан Предсједништва и један министар, који погледом ка небу траже америчке бомбардер у прелету, усплахирени као да су се нешто питали, а не статирали значи само једно - покушај омаловажавања једног ентитета и једног народа. За његову информацију, БиХ не чини један ентитет, нити један народ, као што ни Предсједништво БиХ не чини један члан, а Савјет министара један министар - нагласила је Вулићева.

Она је додала да Мајкл Марфи или не прати медије у Републици Српској или чита цензурисане текстове које му сервирају његови запослени Бошњаци, па не види да су сви из Републике Српске јасно и гласно рекли да не желе страх, нити оживљавање болних ратних успомена када су на територију Републике Српске и дијела ФБиХ из тих истих авиона сипали осиромашени уранијум.

- Очигледно да Мајкл Марфи мисли да је он Америка, али на срећу Срба и Републике Српске није. Ми из Републике Српске увијек ћемо разговарати са званичним Вашингтоном, а не са послушником и филијалом СДА, што Марфи неспорно јесте па с тога и приређује разне циркусе у БиХ - истакла је Вулићева.

Она је рекла да сумња да је Марфи са Грдоња као фотограф аматер имао прилику да услика бомбардере, јер у његовој визији демократије бомбардери су знак пријатељства, а тако их представити не би успио ни фотограф "професионалац".

- Шта је право пријатељство и домаћинство, мислим да Мрафи никада неће спознати јер је сам себе дисквалификовао у Републици Српској - поручила је Вулићева.