latinica  ћирилица
01/06/2023 |  09:06 ⇒ 13:26 | Аутор: sputniknews.com

Хаотичан пад цијена некретнина; Да ли ће цијене стамбених простора пасти?

Цијене стамбеног простора у Еврозони могле би хаотично пасти будући да станови због високих каматних стопа постају недоступни грађанима, а непривлачни улагачима, упозорила је у Европска централна банка.
Изградња зграде (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH/илустрација) -
Изградња зграде (Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH/илустрација)

То је један од неколико ризика истакнутих у анализи финансијске стабилности Европске централне банке, уз више трошкове задуживања и спорији привредни раст, који штети компанијама и домаћинствима.

Од прошлогодишњег јула ЕЦБ покушава да обузда инфлацију подизањем каматних стопа, а чини се да ће истрајати у строгој монетарној политици и у наредним мјесецима примећује Ројтерс.

Најоштрије подизање каматних стопа сада почиње да се осјећа и на тржишту некретнина, које је доживјело бум током деценија приступачних и приступачних кредита.

- Гледајући у будућност, пад цијена некретнина могао би да постане хаотичан, јер растуће каматне стопе на нове хипотекарне зајмове све више угрожавају њихову доступност и повећавају терет камата по постојећим хипотекарним кредитима - упозорила је ЕЦБ.

То посебно вриједи за земље у којима преовлађују хипотекарни зајмови с промењивом каматном стопом, истакла је банка, не прецизирајући о којим је земљама ријеч.

Подаци ЕЦБ показују да је удио хипотекарних кредита с промјењивом стопом највећи у Португалу, Шпанији и у балтичким земљама, преноси Ројтерс.

ЕЦБ је такође упозорила да би регије у којима су институционални улагачи заузели велике позиције на тржишту стамбених некретнина могле да претрпе већи ударац ако се капитал повуче.

То укључује Берлин, дијелове западне Њемачке и групу престоница, попут Париза, Мадрида, Лисабона и Дублина.

С друге стране, ЕЦБ константује да домоћинствима на руку иде снажно тржиште рада, што значи да ће вјероватно мање грађана имати проблема с повратом хипотекарних кредита због губитка посла, показује анализа.