latinica  ћирилица
01/06/2023 |  13:52 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Минић: Очекивани род пшенице 550 килограма по дунуму (ВИДЕО)

У Републици Српској је ове године, према процјенама, засијано 44.000 хектара пшенице, што је за 24 до 26 одсто више него прошле и очекује се просјечан род од 550 килограма по дунуму, а одређене количине би могле да буду извезене у Турску, истакао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Он је на манифестацији "Дани поља стрних жита" истакао да се ресорном министарству ове године за премије обратило за 40 одсто више корисника него прошле.

Минић је рекао да су се временске прилике у априлу и мају негативо одразиле на засијане житарице и да тамо гдје пољопривредни произвођачи нису могли да примијене довољне аготехничке мјере има жуте рђе која ће умањити род.

- Још неколико дана се очекује киша које ће сигурно направити проблеме када је у питању пшеница, али и кукуруз - рекао је Минић у Велином Селу код Бијељине.

Министар Минић је изразио наду да овакве временске прилике неће трајати дуго, јер би, како је навео, вода која се налази на усјевима могла да проузрокује смањење рода.

Он је казао да се ове године очекује да ће просјечан род пшенице бити 550 килограма по дунуму, те да би се одређене количине могле извести и у Турску, што би олакшало и растеретило домаће тржиште када су у питању складишни капацитети.

- Надам се да ће у овој години са нашим подстицајем од 500 КМ по хектару са регресом дизела наши пољопривредни произвођачи, ипак, на крају бити рентабилни - истакао је Минић.

Он је поручио да ће Влада Српске учинити све што је у њеној моћи када је у питању генерално стабилизација на тржишту, мјере које би могле да штите домаћу производњу и које би требало да смање прекомијеран увоз.

- Сви знамо да је у прва две мјесеца жетве најлошија цијена пшенице и да тада треба одреаговати и помоћи нашим произвођичима. Увјерен сам да ова година неће бити тако лоша као што је прогнозирано - нагласио је Минић.