latinica  ћирилица
01/06/2023 |  15:57 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Гајанин и Никадо Гарсија потписали споразум о сарадњи универзитета у Бањалуци и Хавани (ФОТО)

Ректор Универзитета у Бањалуци професор доктор Радослав Гајанин и ректор Универзитета у Хавани Миријам Никадо Гарсија потписали су 31. маја 2023. године Споразум о сарадњи између два универзитета, саопштено је из ове високошколске установе.
Потписивање споразума (Фото: Универзитет у Бањалуци) -
Потписивање споразума (Фото: Универзитет у Бањалуци)

Како се наводи у тексту Споразума потписаног у Хавани, сарадња ће се одвијати кроз размјену и мобилност истраживача, наставног и административног особља, те студената свих циклуса студија.

Радиће се и на развоју и унапређењу наставног процеса, са фокусом на нове студијске програме и курикулуме, али и на заједничким образовним, истраживачким, стручним и умјетничким пројектима, те на иновацијама и трансферу знања и технологија, наводи се у саопштењу.

Споразум потписан на пет година предвиђа и сарадњу на програмима цјеложивотног и стручног усавршавања, те организацију образовних, научних и стручних конференција, као и заједничку издавачку дјелатност.

Из Универзитета у Бањалуци наглашавју да је Универзитет у Хавани основан 1728. године и најстарији је универзитет у обје Америке, а у свом саставу има шеснаест факултета на којима се школује око 60.000 студената.

Са ректором Гајанином у Хавани борави и проректор за материјалне и људске ресурсе професор доктор Далибор Кесић.

Током боравка у Хавани, ректор и проректор присуствовали су Међународној научној конференцији Универзитета у Хавани.

Ријеч је о Међународној конференцији која се одржава од 29. маја до 2. јуна 2023. године, поводом 295 година успјешног рада Универзитета у Хавани, наводи се у саопштењу.

Међународна научна конференција Универзитета у Хавани (Фото: Универзитет у Бањалуци)

Гајанин и Кесић су на овој конференцији, пред ректорима водећих универзитета са Кубе и из Јужне Америке, одржали предавање на тему улоге научноистраживачког рада у савременом друштву.

Из Универзитета у Бањалуци истичу да се на овој конференцији, намијењеној научницима, академској заједници, привредницима и студентима, говори се о биотехнологији, биомедицинским наукама, обновљивим изворима енергије, заштити животне средине, али и о другим важним темама које се односе на савремено друштво.

Подсјетимо, дан раније су Гајанин и Лаго Куеија потписали Меморандум о разумијевању између двије високошколске установе.