latinica  ћирилица
02/06/2023 |  07:14 ⇒ 13:27 | Аутор: ТАНЈУГ

УЖИВО - У Грачаници и Косовском Поморављу скупови подршке (ФОТО/ВИДЕО)

Срби се и јутрос окупљају у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић како би натјерали припаднике РОСУ јединица да се повуку из свих општина са сјевера Косова и Метохије. Како би се смирила ситуација Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина.
Грачаница, скуп подршке (Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO) -
Грачаница, скуп подршке (Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO)

13.26 - Петковић: Куртијеве пријетње и таргетирање људи су неприкривени терор

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, тиме што објављује спискове људи чија је једина кривица то што не пристају на насиље и понижавање од стране "приштинских фалангиста", ради исто што и сви фашисти у историји, који су настојали да криминализују и дехуманизују своје жртве.

- Куртијеве пријетње и таргетирање људи су неприкривени терор и најава су тоталне ескалације, коју, надамо се, нико одговоран у међународној заједници не жели и не подржава - закључио је Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије.

13.20 - У Грачаници и Косовском Поморављу скупови подршке 

Срби у централном дијелу Косова И Косовском Поморављу организовали су данас скупове подршке сународницима у четири општине на сјеверу Косова и Метохије.

- Ми смо један народ , једна породица - поручено је са скупа подршке у Горњем Кусцу у Косовском Поморављу, гдје се окупило неколико хиљада Срба.

11.44 - Петровић и Обреновић приведени прије почетка нереда у Звечану

Видео и фото материјал који је екипа КиМ радија снимила у понедјељак 29. маја у поподневним сатима непосредно прије избијања нереда у Звечану, показује да су Радош Петровић и Душан Обреновић "нестали" иза кордона КФОР-а прије инцидента, па је јасно да у њему нису учествовали, нити су могли да нападну било кога, пошто су претходно - приведени.

11.30 -  У Приштини ванредна сједница на којој се расправља о ситуацији на сјеверу Косова и Метохије

У Приштини је ванредна сједница скупштине привремених институција на којој се расправља о ситуацији на сјеверу Косова и Метохије.

Премијер привремених институција Аљбин Курти искористио је сједницу да таргетира Србе који живе на Косову и Метохији, наводећи списак њихових имена и оптужујући их за нереде у Звечану.

Курти је објавио је имена неких од људи за које је рекао да су главни организатори нереда на сјеверу посљедњих дана. Према његовим ријечима, главну улогу у организовању демонстраната имају "припадници нелегалне формације такозване цивилне одбране и бивши припадници косовске полиције".

11.10 - Лепосавић осми дан под блокадом

11.01 - На протесту у Звечану обратили се радници општине, средње школе и рудника Трепча

Радници општине, средње школе и флотације рудника Трепча из Лепосавића обратили су се данас грађанима окупљеним у великом броју у Звечану, на протесту са захтјевом повлачења тзв. косовских специјалаца и албанског градоначелника из зграде општине.

Они су на данашњем протесту указали да већ неколико дана не могу да обављају свој посао.

Ђаци основних и средњих школа не похађају наставу од понедјељка, а школска година се завршава за неколико дана.

09.40 - Амбасадор Италије у Београду Лука Гори сматра да је вријеме да се ситуација на КиМ смири, да треба избјегавати једностране потезе и успоставити услове за наставак политичког процеса са фокусом на формирање Заједнице српских општина.

Гори је навео да је ситуација на Косову веома комплексна и деликатна, а да је међународна заједница веома укључена у рјешавање тог питања.

- ЕУ предводи дијалог између Београда и Приштине и покушава да посредује у дијалогу, НАТО и КФОР су веома присутни на терену и као што знате у оквиру мисије је веома важно присуство Италије - рекао је Гори.

09.15 - Дрецун: Срби ће наставити да протестују док се ситуација не ријеши

Предсједник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је српски народ одлучан да прекине терор који спроводи Приштина и да ће наставити да протестује док се ситуација не ријеши.

Додао је да је сада појачана и дипломатска активност водећих западних земаља да се криза смири и настави дијалог.

- КФОР је појачао присуство, али видимо да су припадници специјалне параполицијске јединице у зградама општине и да Приштина не показује никакву вољу да их врати у базе јужно од Ибра - рекао је он гостујући на РТС-у.

08.30 - Срби настављају да се окупљају истрајни у намјери да РОСУ напусти сјевер покрајине

Испред општине Звечан јутрос се окупио велики број грађана који и данас мирно протестују захтијевајући повлачење тзв. косовских специјалаца и албанског градоначелника бираног на бојкотованим изборима.

Фото: TANJUG/STR/bs

Незадовољни грађани су јутрос истакли и транспаренте на којима пише: "Зашто ми Курти снајпером нишани дете?", "Ми нисмо криминалци, само хоћемо слободу", "Нећете нас отерати из наше куће", "Сви смо ми Радош и Душан" и "Хоћемо мир, а не сузавац и шок бомбе".

Грађани општине Звечан ће и данас током цијелог дана мирно протестовати испред зграде општине и чиниће то све док се њихови захтјеви за повлачење специјалаца и градоначелника не испуне.

У општинама Зубин Поток, Звечан и Лепосавић ноћ је протекла мирно.

Запослени привременог органа општине Звечан се и данас уписују у импровизовани списак постављен на столу испред ограде коју је поставио КФОР, чији су припадници на прилазу згради општине.

Запосленима је од прошлог петка забрањен долазак на посао у зграду општине Звечан, гдје су и даље специјалне јединице.
Мање групе грађана биле су присутне и током ноћи у Звечану и Лепосавићу.

КФОР је и даље распоређен на главној раскрсници у Звечану, као и на остале четири тачке како би спријечио било какав вид провокације од стране тзв. косовских специјалаца.