latinica  ћирилица
02/06/2023 |  08:30 ⇒ 08:35 | Аутор: РТРС

Трећи витешки фестивал у Бањалуци

Трећи витешки фестивал "Каструм 2023" биће отворен данас у Бањалуци с циљем промоције средњовјековне европске и српске историје, а окупиће око 200 учесника из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Мађарске, Чешке, Словачке и Пољске.
Каструм 2023. - Фото: РТРС
Каструм 2023.Фото: РТРС

Фестивал, који ће трајати до недјеље, 4. јуна, обухвата сајам заната и рукотворина, односно представљање средњевјековне гастрономије, демонстрацију заната и вјештина, те излагаче готових производа попут домаћег сира и крафт пива, техника обраде и предмета од метала, дрвета и коже, ношњи, дамских и витешких одора, накита и сувенира.

Учесници ће се представити кроз демонстрације европских средњевјековних борилачких вјештина и Витешко село - аутентичне витешке шаторе, те кроз средњевјековну одјећу, обућу, оклопе, оружје и оруђе.

Традиционални дефиле од Храма Христа Спаситеља до Тврђаве "Кастел" почеће у 18.00 часова, након чега је предвиђен концерт етно-групе "Ива" на љетној позорници тврђаве.

У Каменој кући на Кастелу биће организоване изложбе факсимила "Мирослављево јеванђеље", "Вуканово јеванђеље", "Даблинско четворојеванђеље", "Повеља оснивања Хиландара", "Повеља Кулина Бана", одоре из серије "Немањићи – рађање краљевине – средњи сталеж", те изложба експоната који се односе на средњи вијек Музеја Републике Српске.

Изложба ће за посјетиоце бити отворена до четвртка, 8. јуна.

Организатори су поручили да је циљ фестивала промоција традиције и богатог културног насљеђа са фокусом на витештво и креирање туристичке манифестације базиране на културно историјском насљеђу.

Фестивал је сутра отворен за посјетиоце од 10.00 до 18.00 часова, а у недјељу, 4. јуна, од 10.00 до 15.30 часова.

Фестивал се организује на Тврђави "Кастел" у организацији Витешког реда "Чувари копља Светог Георгија из Бањалуке" уз подршку витешког реда "Витешки ред Бели Орлови" из Београда.