latinica  ћирилица
02/06/2023 |  11:38 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Вишеград: Промовисана збирка пјесама "Горски цвијет" (ВИДЕО)

У Културном центру "Иво Андрић" у Вишеграду промовисана је збирка пјесама "Горски цвијет" аутора Зорана Зорановића из Рогатице. Ријеч је о збирци завичајне и љубавне пјесме везане за поднебље источне Босне.
Промоција књиге "Горски цвијет" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Горски цвијет"Фото: РТРС

Представљајући књигу "Горски цвијет", рецензент Раде Вучићевић је истакао да је књига више везана за лексику и фонемику, односно топографију овога краја, јер је језик којим се говори у предјелу источне Босне готово заборављен.

Тако ће, каже, за десетак година бити потребан рјечник како би се разумјело написано у овој књизи.

- Невјероватно је колико је Зорановић знања, умијећа и посвећености испјевао на начин на који су пјевале наше баке и дједови. Тиме је ова збирка драгоцијенија јер је највећа вриједност језик, који је изворан и оригиналан - рекао је Вучићевић.

Пјесник Милад Обрадовић истиче да је прошле године припемао антологију "Рогатичка плетеница" у коју је уврстио све пјеснике који пишу у посљедњих 100 година.

- Међу њих сам уврстио и три Зоранове пјесме, што је био замајац да се крене тим озбиљније бавити. У задње вријеме пише доста и то је заиста лијепо - каже Обрадовић.

Зоран Зорановић до сада је написао готово 500 пјесама, а у припреми је још једна збирка родољубиве поезије.

- Има љубавних пјесама, родољубивих, социјалних и дјечијих. Све се врти око пролазности, бесмисла, а мотиви су село и град - појашњава Зорановић.

Промоцију књиге "Горски цвијет" организовали су СПКД "Просвјета" Вишеград, Културни центар и Народна библиотека "Иво Андрић" те Друштво љубитеља писане ријечи "Мост" из Вишеграда.