latinica  ћирилица
02/06/2023 |  13:00 | Аутор: РТРС

Раст БДП-а као и у региону, рекорди у спољнотрговинском пословању

Бруто домаћи производ Републике Српске у првом кварталу ове године имао је реалан раст у односу на исти период прошле године од 0,9 одсто и таква слична ситуација је у региону, изјавио је директор Републичког завода за статистику Српске Дарко Милуновић.
Новац (Фото: Централна банка) -
Новац (Фото: Централна банка)

- Када се гледа стопа раста БДП-а у односу на предходне квартале, када је имао веће стопе раста, можда се стиче утисак да имамо успорен раст економске активности. Ако се поредимо са ближим и ширим регионом, посебно са земљама са којима имамо највећу спољнотрговинску сарадњу, видјећемо да је слична ситуација - рекао је Милуновић у Бањалуци.

Он је навео да је квартални раст БДП-а Србије био 0,7 одсто, у Словенији такође исто толико, у Аустрији између један и два одсто, док је у Њемачкој негативан.

Милуновић је навео да је за прва четири мјесеца ове године индустријска производња мања за 2,1 одсто у односу на исти прошлогидишњи период, усљед пада прерађивачке индустрије који је детерминисао и мањи квартални раст БДП-а.

Он је истакао да просјечна плата у Српској наставља свој континуитет раста, да је априлски нето просјек био 1.265 КМ, који је номинално и реално већи у односу на април прошле године, што значи да је пристигла присутну инфлацију.

- То је зато јер падају неке гране које су важне као што су производња базних метала, производња намјештаја, дрвета, коже и тако даље - додао је Милуновић.