latinica  ћирилица
02/06/2023 |  16:29 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Посјете Вишковића Италији и Кини - наставак добрих економских политика

Економиста Саша Стевановић оцијенио је данас за Срну да посјета премијера Републике Српске Радована Вишковића Кини представља наставак добрих економских политика, а битна је и посјета Италији, јер се домаћа економија мора кретати ка оним системима гдје се дешавају промјене.
Саша Стевановић - Фото: РТРС
Саша СтевановићФото: РТРС

- Ако посматрамо економски систем Српске у претходне три године, он је добио 20.000 нових радника, за разлику од Федерације БиХ, гдје имамо 2.000 - рекао је Стевановић.

Он је истакао да политике иду у правцу које је најавио предсједник Кине Си Ђипинг, према коме свијет очекују промјене какве нису виђене у претходних 100 година. Ријеч је о тражењу начина да се успостави нови свјетски поредак јер се тражи реформа УН, Међународног монетарног фонда, Свјетске банке, односно архитектуре која је настала 1945. године.

Стевановић је истакао да сви представници Српске требају ићи ка оним економским системима гдје се дешавају те промјене, а Кина је један од добитника тих промјена, те нудити оно што домаћи економски систем може да понуди.

Он је рекао да мали економски системи могу да понуде оно што се у економији зове дизерфикација финансирања, подсјетивши да је Кина у Српској већ присутна од ивестирања у Станарима.

Стевановић је навео да је битна и посјета Италији која је трећа економија ЕУ и доминира банкарским системом ЕУ.

Он ја указао на ситуацију у свијету да се настоје успоставити нови погони близу граница ЕУ, која има велики проблем са депопулацијом.

- Потребни су јој радници које могу или да увезу или да своје погоне погоне постављају довољно близу себи - појаснио је Стевановић.

Према његовим ријечима, ЕУ ће у наредном периоду имати економски раст који ће се реално кретати око једног процента и с обзиром да Српска у ЕУ остварује око 70 одсто свог извоза - мора се тражити начин да дизерфикује свој извоз.

- Ако 70 одсто зависите од економије која неће интензивније расти, мора се тражити начин да се извози на она тржишта која интензивније расту. И добро је да будемо у промјенама, односно да будемо иницијатива, а не дефанзива - навео је Стевановић.

Премијер Српске Радован Вишковић боравио је ове седмице у посјети италијанској регији Фриули Венеција Ђулија са циљем јачање економске и сарадње у области образовања, док је у априлу боравио у вишедневној службеној посјети Кини, коју је оцијенио као развојну шансу Српске јер са кинеским компанијама Српска ради на пројектима вриједним више од двије милијарде КМ.