latinica  ћирилица
02/06/2023 |  16:35 | Аутор: СРНА

У Зворнику почео Фестивал гуслара Српске

У зворничком Дому омладине данас је почео Фестивал гуслара Републике Српске такмичарског карактера на којем учествује шездесетак гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске.
Гусле - Фото: илустрација
ГуслеФото: илустрација

Предсједник Савеза гуслара Републике Српске Бошко Голијанин рекао је Срни да је фестивал почео квалификационом аудицијом и додао да у полуфинале пролази 30 гуслара, као и 10 са прошлогодишњег финала који захваљујући пласману имају право директног учешћа без аудиције.

Он је додао да ће након прве полуфиналне вечери у финале, које се одржава сутра навече, проћи 20 гуслара и да ће тада бити проглашени најбољи гуслари у појединачној и екипној конкуренцији.

Најмлађи учесних Фестивала гуслара Виолета Крајишник, члан Гусларског друштва "Филип Вишњић" из Бијељине, рекла је да очекује добар пласман и лијепо дружење, наводећи да се са гуслама дружи десетак година.

Члан Гусларског друштва "Старина Новак" са Пала Душан Пејић рекао је да очекује прије свега добро и братско дружење на фестивалу, да се гусле промовишу на прави начин, како и заслужују, као и да публика буде задовљна.

Савез гуслара Републике Српске основан је 1993. године на Палама. У Савезу је активно 17 друштава која броје 250 до 300 гуслара са тенденцијом раста броја чланова сваке године.