latinica  ћирилица
02/06/2023 |  18:51 ⇒ 19:27 | Аутор: РТРС

Кастел: Фестивал "Каструм" дочарава доба витезова (ФОТО)

Скоро 200 учесника из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Мађарске, Чешке, Словачке, Пољске и Републике Српске окупио је овогодишњи Трећи витешки фестивал Каструм 2023. на бањалучкој тврђави Кастел.
Каструм 2023. - Фото: РТРС
Каструм 2023.Фото: РТРС

Промоција средњовјековне европске, али и српске историје је идеја водиља ове маштовите смотре која укључује сајам заната и рукотворина, средњовјековну гастрономију, представљање заната и вјештина, али и производа попут домаћег сира и крафт пива, техника обраде предмета од метала, дрвета и коже, ношњи, дамских и витешких одора, накита и сувенира.

Фестивал је почео дефилеом од храма Христа Спаситеља до Кастела, а након тога слиједи концерт етно-групе Ива на љетној позорници тврђаве.

Каструм 2023 (Фото: РТРС)

У Каменој кући на Кастелу посјетиоци ће моћи погледати изложбе факсимила "Мирослављевог јеванђеља", "Вукановог јеванђеља", "Даблинског четворојеванђеља", "Повеље оснивања Хиландара", "Повеље Кулина Бана", као и костиме из серије "Немањићи-рађање краљевине-средњи сталеж", те изложбу експоната Музеја Републике Српске који се односе на средњи вијек.

Посјетиоце сви ови садржаји очекују у суботу од 10 до 18 часова, те у недјељу од 10 до 15.30 часова.

Фестивал Каструм је организовао витешки ред "Чувари копља Светог Георгија из Бањалуке" уз подршку витешког удружења "Бели Орлови" из Београда.