latinica  ћирилица
03/06/2023 |  22:00 | Аутор: СРНА

Концерт духовне музике у Приједору

У Цркви Свете Тројице у Приједору вечерас је одржан концерт духовне музике у којем су учествовали хор Српског пјевачког друштва Вила и женска вокална група Дар из Бањалуке.
Концерт духовне музике у Приједору - Фото: СРНА
Концерт духовне музике у ПриједоруФото: СРНА

Ријеч је о цјеловечерњем концерту који се традиционално организује поводом обиљежавања славе града Приједора и цркве Свете Тројице - Духови.

Диригент хора Вила, Аљоша Новаковић изјавио је да је традиција постала и да овај хор отвори концерт, као и да су се поред тропара "Благословен јеси" представили композицијама домаћих композитора духовног жанра.

Руководилац групе Дар, Хилда Хрекес истакла је да је ријеч о групи која пјева духовне пјесме те да им је част што су позвани да учествују на овом концерту.

- Изабрали смо пјесме у духу празника и да људи осјете тај молитвени дух - рекла је Хрекес, иначе Сиријка која живи и студира у Бањалуци и његује православну духовну музику.

Хрекесова је навела да групу чини пет дјевојака које је окупила љубав према музици, посебно духовној музици и пјевању на богослужењу у црквама, а недавно им се придружило тридесетак средњошколаца.

Протонамјесник Драган Хрваћанин најавио да ће у наставку духовских свечаности сутра у 9.00 часова у Цркви Свете Тројице бити служена света литургија и освештани славско жито и колач.

Он је додао да ће након литургије, поред дружења са грађанима у порти цркве, бити уручене пригодне награде ауторима ликовних и литерарних радова полазника Центра Сунце и Удружења Невен.