latinica  ћирилица
04/06/2023 |  10:52 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Требиње: Отворен најсавременији азил за псе (ВИДЕО)

У Требињу је отворен најсавременији азил за псе, који ће барем дјелимично ријешити дугогодишњи проблем паса луталица. У азилу од око 240 квадратних метара, мјеста има за 90 паса. Пројекат вриједан 500.000 КМ реализован је у сарадњи са међународном невладином организацијом "Нетворк фор анималс"
Азил за псе у Требињу - Фото: РТРС
Азил за псе у ТребињуФото: РТРС

Лоши услови постојећег, старог азила у којем је био смјештен превелик број паса, био је аларм за изградњу новог - најсавременијег азила на Балкану.

Објекат пружа оптималну бригу и његу за животиње.

- Мслим да је Требиње добар примјер да локална заједница може да на себе преузме одговорност и да поправи стање у области нашуштених паса. Требиње треба да буде и примјер другим општинама и градовима - рекао је Дејвид Берет, извршни директор “Мреже за животиње".

Нови азил "Даница", на јужном ободу Петровог поља, десет километара од Требиња збринуће 90 паса. Пси ће проћи неопходне ветеринарске прегледе, а у прихватилишту ће имати адекватан третман.

- Капацитет у старом азилу је прешао све потребе али капацитет овог биће довољан да збринемо све животиње и ставимо кључ у браву на стари објекат - рекла је Сања Марковић, Управница азила за псе "Даница".

Дражен Бошковић, замјеник градоначелника Требиња истакао је да ће град кроз надлежне службе да обезбиједи средства за нормално функционисање азила.

- И Удружење "Нетворк фор анималс" ће за почетак обезбиједити средства за плате за два запослена радника азила - додао је Бошковић.

Све је коштало око 510.000 КМ, од чега је већи дио, око 400.000 улажила НВО "Нетворк фор анималс", а остатак од 20 одсто Град Требиње.