latinica  ћирилица
04/06/2023 |  19:38 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Филм "Острво Буромски" приказан на ПМФ (ВИДЕО)

Природно-математички факултет у Бањалуци угостио је Рускињу Олгу Стефанову, која је 14 година истраживала сурову климу Антарктика. Све што је годинама забиљежила њена експедиција описала је документарним филмовима.
Филм "Острво Буромски" - Фото: Screenshot
Филм "Острво Буромски"Фото: Screenshot

Промоција четвртог филма "Острво Буромски", који свједочи о истраживачима који су открили до сада непознате хоризонте поларног простора, одржана је у Бањалуци.



Олга Стефанова посветила је 14 година експедицијама и истраживању сурове климе и величанствене природе. Поларни простор постао је мјесто вјечног починка бројних истраживача чија имена исписују географске уџбенике. Управо њима је посвећен четврти документарни филм који говори о малом острву Буромски код обале Антарктика.

- Циљ нашег пројекта је да усмјеримо пажњу јавности на допринос тих људи и подигнимо сјећање на жртву коју је човјечанство поднијело у истраживању шестог континента - рекла је Олга Стефанова.

Стефанова је пета Рускиња која је зимовала на Антарктику и своја искуства подијелила је са студентима и професорима. Најбољи подстицај за младе генерације је управо инспиративан стручњак и занимљава област истраживања.

- Имамо прилику да видимо истраживача из Русије Олгу Стефанову, која годинама проучава поларна подручја. Ова подручја су занимљива са геополитичких, економских, климатских и других стајалишта и као мјеста надметања свјетских сила - нагласила је Мира Мандић, предсједник Географског друштва Републике Српске.

- Поларна подручја за мене представљају веома занимљиву област зато што су специфични услови климе, од самог простора, до ресурса који се крију испод снијега - сматра студент Марко Калаба.

Промоција филма ојачала је већ чврсту сарадњу Републике Српске и београдског Руског дома.

- Имамо прилику да доведемо јединствену особу, стручњака и умјетницу која прави филмове. То су неки ванземаљски услови. У лијепој топлој Бањалуци нико не може да замисли како је то живјети на минус 60, а камоли минус 90 - наглашава Горгије Енгелхардт, виши савјетник у Руском дому.

Филм "Острво Буромски" је вишеструко награђиван, а нека од признања су награде за најбољи филм на фестивалу "Со земље", награда публике на филмском фестивалу "Сибир" и друге.