latinica  ћирилица
05/06/2023 |  19:05 ⇒ 06/06/2023 | 07:10 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу резолуције о заштити Срба; Српска уз свој народ на КиМ (ВИДЕО)

И данас мирни протести Срба на сјеверу Космета. Припадници Кфора уклонили су бодљикаву жицу испред зграде општине Звечан, али и даље је остала метална ограда.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

О заштити Срба на Косову и Метохији сутра ће говорити и Народна скупштина Републике Српске.

Предложена је Резолуција којом се потврђује право Србији да брани Србе, наставе ли косовски Албанци са насиљем.

Од међународне заједнице се захтијева да процесуира одговорне за насиље над Србима.

Вечерас преговарачки тандем Вашингтона и Европске уније Габријел Ескобар и Мирослава Лајчак на преговорима у Приштини. Сутра у Београду.

И у новој радној седмици, Срби запослени у општинама у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, на протестима. Да напусте општинске зграде албански полицајци и градоначелници и да се из затвора пусте Радош Петровић и Душан Обреновић, захтјеви су које су поновили .

И матуранти Основне школе у Звечану јутрос пред Кфором. Тражили су да им се омогући нормално дјетињство и школовање.

Кфор је недуго потом уклонио бодљикаву жицу испред општине Звечан. Оставили су металну ограду.

Но, услиједила је нова провокација тзв. косовске полиције. Возилом су ушли међу окупљене Србе. Наводно да доставе храну колегама у згради општине, иако су то до сада радили из улица гдје нема окупљених. Возило су пропустили припадници Кфора.

Док се на сјеверу Космета Срби боре за опстанак на огњиштима, о њиховој заштити расправљаће и Народна скупштина Српске.

На приједлог предсједника парламента Ненада Стевандића посланици ће се одредити према Резолуцији о заштити Срба на Косову и Метохији и територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Овим актом Српска потврђује право Србије да брани српски народ, упротријебе ли косовски Албанци силу.

Резолуцијом се позива и међународна заједница да процесуира одговорне за насиље на сјеверу Космета.

- То траје јако дуго, а нико није процесуиран. Оно што је нама најважније је да ми покренемо процесе процесуирања оних који то раде на Косову - рекао је Стевандић.

Приједлогом резолуције позивају се и дипломате Европске уније и САД да изврше притисак на косовске Албанце да формирају Заједницу српских општина.

- Једнако је важно и да наш акт стигне и у Европску комисију и у парламентарну скупштину Вијећа Европе и у Уједињене нације, да се да синергијска подршка документима које ће усвајати и Република Србија као и о будућим преговорима о статусу српских општина на Косову и заштити њихових добара, имовине и живота - нагласио је Стевандић.

Иако за усвајање акта постоји парламентарна већина, документ ће бити допуњен, истиче предсједник Српске Милорад Додик.

Резолуција је, каже, отворена за сугестије опозиције, медија и других.

- Послушаћемо све оно што мислимо да је могуће да Република Српска у погледу својих оцјена тог стања и својих обавеза у погледу помоћи нашем народу на Косову, да то уградимо у тај документ. Отворени смо за све - рекао је Додик.

На приједлог предсједника Додика, међу 19 тачака, пред посланицима ће се наћи и Нацрт закона о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландара.