latinica  ћирилица
05/06/2023 |  22:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак и Ескобар састали се са Куртијем

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састали су се вечерас са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Приштини.
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

Састанак је требало да почне у 20 часова, али је одложен за 20.45 часова, преноси Репортери. Како додаје, очекује се да ће се Лајчак и Ескобар сусрести и са предсједницом привремених приштинских институција Вјосом Османи и лидерима опозиционих партија.

Коха је раније данас пренијела да се очекује да Лајчак и Ескобар посјете и сјевер КиМ.

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је да ће Лајчак и Ескобар, који сутра долазе и у Београд, поновити европске и америчке позиве двема странама да одмах деескалирају ситуацију и предузму кораке ка постизању одрживог рјешења.

Како је најавио, Лајчак ће, након ових разговора, о стању на терену обавијестити високог представника ЕУ Жозепа Бореља, који ће о томе извијестити земље чланице блока. Земље чланице ЕУ ће потом донијети одлуку о наредним корацима, додао је Стано.

Стано је подсјетио да је Борељ, у име свих 27 чланица ЕУ, позвао двије стране на предузимање мјера за деескалацију ситуације.