latinica  ћирилица
06/06/2023 |  09:01 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Бањалука: Дочекана чудотворна икона Богородице Брзопомоћнице; Присуствовала и Цвијановићева (ФОТО/ВИДЕО)

Чудотворна икона Пресвете Богородице Брзопомоћнице из Свете Горе данас је на Духовски уторак, свечано дочекана у Храму Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Паприковац.
Жељка Цвијановић на свечаном дочеку чудотворне иконе у Бањалуци - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић на свечаном дочеку чудотворне иконе у БањалуциФото: РТРС

Вјерници су испред Храма Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Паприковац присуствовали свечаном дочеку чудотворне иконе.

Свечани дочек чудотворне иконе у Бањалуци (Фото: РТРС)

Свету архијерејској литургији служио је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, уз саслужење свештенства епархије бањалчке, а у присуству многобројних вјерника.

Уступљена фотографија

Литургији, поред многобројних вјерника, присуствовали су и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Цвијановићева је истакла да је народ Републике Српске привржен вјери, те да зна поштовати праве вриједности.

- Дошла сам данас да са мјештанима насеља Паприковац и грађанима Бањалуке подијелим радост. Чињеница да се окупио велики број људи показује да је народ привржен вјери, али исто тако да зна поштовати праве вриједности - рекла је Цвијановићева.

Свечани дочек чудотворне иконе у Бањалуци (Фото: РТРС)

Цвијановићева је оцијенила да је значајно што је ова чудотворна икона стигла у Бањалуку.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је за овај град и вјернике значајно што је чудотворна икона из Свете Горе дочекана у Храму Светог великомученика Георгија.

Парох паприковачки Слободан Марин рекао је да ће се до недјеље, 11. јуна, пред иконом непрестано читати акатист.

- Након тога ће се једном недјељно послије вечерњег богослужења у овом храму читати акатист Пресветој Богородици - навео је парох Марин.

 Пред овом иконом вјерници се моле када је потребна брза и дејствена помоћ, у недоумици како поступити, при различитим обољењима, као и при рођењу дјетета.

Уступљена фотографија

На Светој Гори, у манастиру Дохијар, налази се прототип ове иконе, који је према црквеном предању насликан у 10. вијеку, за живота оснивача те светиње, преподобног Неофита.

Најчувенија је икона Свете Горе, послије чудотворне иконе Вратарица из манастира Ивирон и иконе Достојно Јест из Ватопеда.