latinica  ћирилица
06/06/2023 |  21:53 ⇒ 22:00 | Аутор: РТС

Вучић послије састанка са Лајчаком и Ескобаром: Посвећеност дијалогу, кључни захтјев безбједност

Предсједник Александар Вучић разговарао је са Лајчаком и Ескобаром о актуелној ситуацији на сјеверу КиМ. Вучић је поновио пуну посвећеност Републике Србије процесу дијалога са Приштином, постизању компромисних и одрживих решења у корист бољег живота и односа између Срба и Албанаца, а као кључни захтјев подвукао безбједност Срба на КиМ.
Вучић, Лајчак и Ескобар (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Вучић, Лајчак и Ескобар (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Предсједник Србије Александар Вучић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и замјеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

На састанку је размотрена актуелна ситуација на северу Косова и Метохије, начини за смањење напетости на терену, примјена до сада постигнутих споразума и могућности за напредак дијалога који се води уз посредовање ЕУ, саопштила је Служба за сарадњу с медијима предсједника Србије.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Предсједник Вучић је поновио пуну посвећеност Републике Србије процесу дијалога са Приштином, постизању компромисних и одрживих рјешења у корист бољег живота и односа између Срба и Албанаца, а као кључни захтјев подвукао безбједност нашег народа на Косову и Метохији.

Вучић је поновио и инсистирање на потпуном спровођењу договорених и потписаних споразума из Брисела, на првом мјесту формирање Заједнице српских општина, и позвао међународну заједницу да се више анагажује са Приштином у том правцу.

Представници ЕУ и САД поновили су заједнички захтјев за хитним заустављањем напетости и насиља на терену, организацију нових избора уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији.

Обје стране су се сагласиле да су деескалација и повратак дијалогу неопходни како због бољег живота свих грађана и напретка на путу евроинтеграција тако и због стабилности целог региона.

Састанку су присуствовали и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил.

Претходно су Лајчак и Ескобар посјетили Приштину гдје су синоћ о ситуацији на КиМ разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.