latinica  ћирилица
07/06/2023 |  08:43 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Примјена нових технологија у Клиници за ортопедију и трауматологију УКЦ-а Српске

Хируршки тим Клинике за ортопедију и трауматологију Универзитетско-клиничког центра Републике Српске је извео оперативни захват лијечења аваскуларне некрозе главе бутне кости, саопштено је из ове здравствене установе.
Операција кука (Фото: УКЦ Српске) -
Операција кука (Фото: УКЦ Српске)

Оперативни захват је изведен код особе млађе животне доби којој је усљед истог обољења урађена замјена једног кука тоталном протезом, наводи се у саопштењу.

На овај се начин се покушава спасити други кук и омогућити бољи квалитет живота пацијента.

Из УКЦ-а Српске објашњавају да је "аваскуларна некроза главе бутне кости обољење које настаје усљед поремећаја васкуларизације и пропадања кости, што има за резултат болове у трајно оштећење зглоба кука".

- Узроци могу бити различити. Један од узрока може бити и дуготрајна употреба кортикостероида. Оперативни захват се састојао од декомпресије коштане лезије и апликације БМАЦ (Bone marrow concentrate aspirate). БМАЦ је концентрисани аспират коштане сржи који садржи високу концентрацију матичних ћелија и апликује се на мјесто лезије како би се стимулисао процес опоравка и обновила васкуларизација главе бутне кости - истичу из УКЦ-а Српске.

Из УКЦ-а Српске напомињу да је "овакав начин употребе најефикаснији јер се добија директно из коштане сржи".

- Овакав вид употребе матичних ћелија је први пут примјењен у УКЦ Српске и представља задњи тренд у свијету који се примјењује код лијечења коштаних лезија, дегенеративних обољења кости и зглобова, те спортских повреда - наводе из УКЦ-а Српске.

Оперативни захват је извео тим: доктор Владимир Анђић, асистент доктор Јовица Чеко, те специјализанти доктор Слободан Марјановић и доктор Бојан Топић.

Инструментари су били Јелица Ристић, Игор Кајтаз и Данијел Бојић, а анестезиолози доктор Драган Шврака, доктор Весна Трамошљика и доктор Ивана Репајић.