latinica  ћирилица
07/06/2023 |  12:59 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Кустурица: Држава је фактор одрживости идеје заједништва

Идејни творац Андрићграда Емир Кустурица рекао је данас да је држава фактор који треба да одржи и очува идеју заједништва, а Андрићград је доказ да Република Српска може да удоми све врсте конфесија и етничких група.
Емир Кустурица - Фото: СРНА
Емир КустурицаФото: СРНА

Кустурица је рекао да је за идеју заједништва у Андрићграду заслужан предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је рекао да је данас, у 21. вијеку, немогуће избјећи знакове прошлости, али ни дигитализацију, али да је Андрићград споменик гдје припадници два етичка корпуса, Макарије и Мехмедпаша Соколовић, пружају руку један другом, те да то нема нигдје на териорији Федерације БиХ /ФБиХ/.

- Република Српска је овдје једна врста временске машине која је дошла у руке државе. Културолошки објекти и треба да буду у рукама државе која може да финансира - рекао је Кустурица на конференцији за новинаре на којој су представљени понуда и будући планови Андрићграда, а којој су присуствовали министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић и представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек.

У овом тренутку када српски и остали народи све више улазе у фазу у којој има више историчара и научника него остале радничке класе, Кустурица је напоменуо да Андрићград улази у фазу спровођења нове политике.

- Све оно што је била енергија раније и што је постигнуто данас што видимо, некако се све помирило и дошло на своје мјесто - констатовао је Кустурица и додао да је сада тренутак да се сконцентрише на ново вријеме.

Кустурица је истакао да је Андрићград споменик идеје уједињена и помирења.

- Пролазиле су цивилизације преко овог терена, а у БиХ су остали православни споменици који су били уништавани - рекао је Кустурица и додао да је идеја да се овдје направи реплика Манастира Дечани најприје културолошка.

Овдје, навео је он, постоји узорак свих предмета који су пролазили кроз историју и из ФБиХ и из Републике Српске, а Андрићград је сада у рукама државе јер културолошки предмети не могу бити нигдје друго него у власништву државе.

Он је рекао да ће бити настављена идеја да Андрићград живи са музиком која није подложна пролазности.

- Има пуно људи који накриво ходају, а Андрићград усмјерава људе - закључио је Кустурица на конференцији за новинаре након које је уприличена панорамска вожња бродом.