latinica  ћирилица
07/06/2023 |  16:21 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Синдикат дао рок за ново повећање плата у јавном сектору; Из Владе одговор - споразум испоштован (ВИДЕО)

Синдикати поново траже повећа плата за 55.000 радника у јавном сектору у Републици Српској. Позивају се на споразум потписан са Владом од прошле године. Из Владе одбацују оптужбе наводећи да су сви договори испуњени, те напомињу да је уназад годину дана, три пута повећавана плата буџетским корисницима.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Иако су одржали два састанка са радном групом коју је именовала Влада, на којима нису постигнути договори, из синдиката који окупљају запослене у јавном сектору не одустају.

Поручили су да је крајње вријеме да се споразум испоштује и да се радницима повећају плате које су, како истичу договорене прошле године.

- Влада је остала дужна 55.000 радника да обезбиједи јш додатних 100 КМ како би у потпуности испоштовали договор који смо прошле године постигли, чиме би радници добили прошле године 100 и сад 100, 200 марака на име накнаде топлог оброка - каже Боро Марић предсједник Синдиката управе Републике Српске.

Педсједница Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић додаје да се та обавеза појавила јуче.

- Нисмо ми њу сада испреговарали. То је била позната обавеза из маја, односно јуна прошле године - додаје она.

Из Владе поручују - сви досадашњи договори који су постигнути су испуњени. Министарка финансија Зора Видовић подсјетила је да је само прошле године три пута повећавана плата буџетским корисницима.

- Прво то у јуну - 10 одсто повећање. У августу по 100 КМ и у јануару 2023. пет одсто за све оне који имају плату нижу од просјечне. И то смо све испоштовали - навела је Видовићева.

Уколико послије ребаланса буде услова, одређене плате у јавном сектору биће поново повећане, поручила је министарка, те додала да неће бити смањења плата и повећања каматних стопа, како савјетује ММФ.

- ММФ-ове препоруке су да смањимо плате и подигнемо камате. То је на једној страни а на другој примједбе како је низак раст БДП-а у БиХ. Видите, раст БДП, подизање камата и смањењ плате, то је једно другом у супротности. Са ове двије мјере БДП пада још више - сматра она.

Видовићева је додала да ће питање здравственог осигурања запослених у здравству, који због неплаћања доприноса појединих болница нису били регулисани, бити ријешен, што је био и један од захтјева синдиката.