latinica  ћирилица
09/06/2023 |  12:18 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Положен камен темељац за болницу у Требињу - историјски тренутак (ФОТО/ВИДЕО)

У Требињу, у насељу Придворци положен је камен темељац за изградњу нове болнице у Требињу, укупне вриједност 128 милиона марака, уз присуство највиших званичника и грађана Републике Српске.
Полагање камена темељца за изградњу нове болнице у Требињу - Фото: Уступљена фотографија
Полагање камена темељца за изградњу нове болнице у ТребињуФото: Уступљена фотографија

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је ово историјски дан не само за град Требиње, него и за цијелу Републику Српску, а и регион.

Полагање камена темељца (Фото: РТРС)

- Сигуран сам да ћемо за 30 мјесеци имати нову болницу у Требињу. Херцеговина је заслужила нову болницу - истакао је Додик и додао да је не тако давно Требиње било комуникацијски затворено на све стране.

- Данас смо ријешили све те проблеме, и дошли у позицију да афирмишемо Републику Српску на прави начин и у прелијепом Требињу - истакао је Додик.

Навео је да се Требиње препознаје као добро мјесто за живот.

- А, да би оно заиста таквим и било, потребан је и модеран здравствени објекат, сутра и аеродром.  Да није било оних који су то све оспоравали, било би и више и боље, али нећемо стати нити одустати због истих - поручио је Додик.

Српска у континуитету посљедњих 10 и више година гради здравствене објекте и улаже у здравствени систем широм Републике, рекао је премијер Српске Радован Вишковић.

- Можда смо и раније требали доћи у Требиње да саградимо нову болницу, али нисмо ни сада закаснили, јер смо одговорни људи. Морамо понудити нашим грађанима праву његу, уз жељу да што мање посла буде у новој болници - рекао је он. 

Навео је да је Пешко, заједно са Шеранићем и Грујичићевом, и на десетине врхунских доктора који су данас присуствовали полагању камена темељца, гаранција да ће младе докторе оспособити да буду врхунски стручњаци и да раде у Требињу.

Министарка здравља Србије Даница Грујичић рекла је да је убијеђена да ће ово бити регионални здравствени центар са младим и добро обученим љекарима.

- Треба да будемо поносни на оно што сами стварамо и градимо. Никада се нисам овдје осјећала странцем, јер ово сматрам својом земљом, као што и ви Србију видите као своју мајку - рекла је она.

Навела је да је смо се послије епидемије ковида увјери колико је важна здравствена заштита.

- Наше медицинске установе су одбрана народа од свих пошасти које прате ове вријеме - додала је она.

Ово је врло важан дан за Требиње. Имам велику част да као министар кажем да ће Влада и министарство и овај пројекат успјешно спровести, пружити здравствену услугу по највишим свјетским стандардима - рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

- Прави посао је пред нама. Ову болницу градимо са вама и за вас. Све нас потпуно ново чека у овој болници - додао је он.

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

- 1. априла 1966. године донесена је одлука о изградњи болнице у Требињу, и то је био историјски тренутак. И данашњи дан је историјски тренутак, не само за за Требиње, већ за цијелу регију и Републику Српску, јер добићемо један од најсавременијих објеката медицине у овом дијелу Европе - рекао је академик Предраг Пешко.

Фото: РТРС

- Нова болница у Требињу биће симбол напретка, квалитета и бриге за све нас - рекао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Удруженим снагама можемо, каже Ћурић, створити здраву и просперитетну будућност за све нас.

- Нека ово буде мјесто гдје ће бити задовољни услугом сви они којима помоћ буде потребна. Овај објекат је својеврсни залог за будућност - истакао је Ћурић. 

Директор Болнице Требиње Недељко Ламбета нагласио је да ће градњу болнице пратити усавршавање и јачање медицинских тимова.

- Постојећи објекат болнице изграђен је прије 60 година, а пратећи објекти још за вријеме Аустроугарске монархије и данас нам служе. Имали смо дефицит капацитета, што у новом објекту неће бити случај - рекао је Ламбета.

Истакао је да је плагање камена темељца догађај од немјерељивог значаја не само за Требиње и Херцеговину већ за цијелу Републику Српску и регију.

Захвалио се предсједнику Српске који је, како је навео, у различитим улогама дао немјерљив допринос у реализацији овог пројекта.

Нови болнички комплекс простираће се на 41.080 метара квадратних, а чиниће га савремени објекат болнице, пратећи објекат техничког блока, надстрешница за санитетска возила, као и комплетно уређене припадајуће колске и пјешачке комуникације, заједно са паркинзима и зеленим површинама.

Укупна површина објекта болнице са техничким блоком и надстрешницом за санитетска возила је 17.826 метара квадратних.

Болница ће имати 223 кревета и одјељења онкологије, пулмологије, инфективно, одјељења психијатрије, неурологије, интерно, нефрологије, порођајно одјељење и гинекологију, одјељење хирургије и урологије, ОРЛ и офталмологије, те ургентни блок са собом за опсервацију.

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Објекат ће обухватати и дневне болнице - општу и онколошку, дијализу, хируршку, интернистичку и кардиолошку интензивну његу, полуинтезивну његу, опоравак пацијената – ангиографија и ендоскопија, опоравак пацијената - ОРЛ и офталмологија, одјељење за опоравак уз операциони блок, одјељење за опоравак уз блок оперативне гинекологије и акушерства и интезивну његу - неонатологија.

Предвиђена је медицинска опрема која треба да задовољи стандарде модерне болнице изграђене у складу са посљедњим технолошким достигнућима према високим медицинским стандардима и адекватна за пружање планираних медицинских услуга.