latinica  ћирилица
10/06/2023 |  14:56 ⇒ 15:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Осумњичени за напад ножем на дјецу пребачен у истражни затвор Ансија

Осумњичени за напад ножем на дјецу и старије особе у граду Анси у француским Алпима пребачен је у истражни центар гдје ће бити задржан до подизања оптужнице за покушај убиства и незаконито коришћење оружја.
Напад ножем у Француској (Фото: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT) -
Напад ножем у Француској (Фото: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Нападач Абдалмасих Х, држављанин Сирије који већ 10 година живи у Шведској са статусом избјеглице, ожењен и има једно дијете "није желио да говори" пред истражним судијама, потврђено је из јавног тужилаштва у Ансију, преноси портал БФМТВ.

Осумњиченог нападача је у полицијском притвору два пута прегледао специјалиста неуропсихијатар који је оцијенио да је његово здравствено стање "у складу са полицијским притвором".

- Његово соматско стање је компатибилно са боравком у полицијском притвору - изјавила је Жоана Розенблум, клинички психолог и указала да ће осумњичени моћи да одговара на питања истражитеља када му се стабилизује психичко стање узнемирености.

Она је потврдила да су урађена и тестирања осумњиченог на наркотике и алкохол која су показала негативне резултате.

Истражитељи су саслушали све непосредне свједоке напада, а затим су им пружили и психолошку помоћ, а јавни тужилац Анесија Лин Боне-Матина изјавила је да ће свим жртвама напада ножем, као и њиховим породицама бити пружена индивидуална подршка.

Према њеним ријечима жртве напада нису више животно угрожене и налазе се под љекарским надзором.

Четворо дјеце, узраста од 22 до 36 месеци, као и двоје пензионера рањени су у четвртак у нападу ножем који је извео осумњичени Сиријац.