latinica  ћирилица
26/06/2023 |  11:17 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Двије посебне сједнице НСРС - о Уставном суду и вету Цвијановићеве (ВИДЕО)

На сједници колегијума Народне скупштине Републике Српске одлучено је да буду одржане двије посебне сједнице Парламента, рекао је предсједник НСРС Ненад Стевандић.
Колегијум НСРС -
Колегијум НСРС

На једној ће се расправљати о Приедлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској - по хитном поступку.

- Осма посебна сједница ће почети сутра у 11 часова - рекао је Стеваднић, након одржане сједнице Колегијума НСРС.

На другој посебној сједници ће се одлучивати о вету српског члана и предсједавајуће Предсједништва Жељке Цвијановић.

- Одмах након осме посебне сједнице одржаћемо и девету, гдје ћемо одлучивати о вету - навео је Стевандић.

Подсјећамо, Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је по питању спољне политике прегласана на сједници Предсједништва БиХ и да ће ићи пред Народну скупштине Републике Српске гдје вјерује да ће добити подршку за своје ставове.

Цвијановићева уложила вето када је ријеч о Приједлогу закључка о усвајању Споразума о слободи кретања са личним картама на западном Балкану, Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразума о признавању квалификација високог образовања на Западном Балкану.