latinica  ћирилица
29/06/2023 |  13:43 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Додик-Цвијановић: Партнерима у ФБиХ нудимо интегрално рјешавање 14 приоритета, међу којима је и реформа Уставног суда БиХ (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик и потпредсједница странке Жељка Цвијановић рекли су да ће на сутрашњем састанку са партнерима на бх. ниову предложити интегрално бављење питањем 14 приоритета, што укључује и реформу Уставног суда БиХ како би се коначно ријешило питање одласка страних судија.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик и Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је најавио да ће сутра у Коњицу бити одржан састанак са предсједником ХДЗ БиХ Драганом Човићем и лидерима "Тројке" (СДП, НиП и Наша странка).

- Ако хоћемо да рјешавамо приоритете, хајде да сједнемо и рјешавамо све. Ако нешто није договорено, онда ништа није договорено. Ако једно питање није договорено, онда ништа није договорено - поручио је Додик.

Цвијановићева је рекла да се Република Српска се стално проглашава кривцем за измишљене ствари, што је недопустиво.

- Сутра ћемо ставити приједлог да се интегрално бавимо питањем 14 приоритета и да томе приступимо на јединствен начин усвајања кад се стекну услови - рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да је дошло вријеме да се "игра отворених карата" и да се коначно покаже ко је у БиХ за европски пут.

Цвијановићева, која је и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ, рекла је да ће на једној од наредних сједница Предсједништва предложити два споразума из Берлинског процеса која су неспорна како би могла да буду усвојена, док ће под ветом остати споразум о кретању са личним картама.

Цвијановићева је истакла да су два споразума колатерална штета јер је члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић инсистирао да се то заједно третира.

- Сва три споразума су тренутно под ветом и неће ступити на снагу одлука Предсједништва гдје сам је прегласана - рекла је она.