latinica  ћирилица
05/07/2023 |  14:46 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Вишковић: Ако буду опструисани пројекти за Српску, неће бити одобрени ни за ФБиХ (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да у заједничким институцијама попут Парламентарне скупштине и Предсједништва БиХ неће бити одобрени пројекти за Федерацију БиХ уколико буду опструисани они за Републику Српску.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Неће се одобрити Коридор 5Ц у ФБиХ ако нема одобрења пројекта Коридор 5Ц у Српској. Дакле, неће то бити верификовано ни у ПС БиХ ни у Предсједништву БиХ - рекао је Вишковић, коментаришући посљедњи потез ЕУ која није одобрила новац за пројекте у Српској, а одобрила је 303 милиона евра за пројекте у ФБиХ.

Он је рекао да му на овом плану није познато да ли неко некога кажњава или то покушава.

- Има таквих назнака, или се између редова може прочитати и такав однос. Али морам да вам кажем - ово је БиХ и не може ЕУ бирати хоћу мало да помогнем Сарајево, а нећу Бањалуку. Одобравање пројеката у цијелости иде путем Парламентарне скупштине и Предсједништва БиХ. Неће бити селективно верификовани пројекти који се односе само на један ентитет, а не односе на читаву БиХ - рекао је Вишковић.

Подсјећамо, за инфраструктурне пројекте у ФБиХ одобрена 303 милиона евра бесповратних средства, док Републици Српској ништа није одобрено.

Из Делегације ЕУ у БиХ данас су рекли да је за најновији инвестициони пакет у оквиру Европског инвестиционог плана за Западни Балкан из Републике Српске на одобрење упућен веома мали број пројеката и да они, како кажу, нису испунили потребне критеријуме за финансирање.