latinica  ћирилица
19/07/2023 |  09:52 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

НСРС o Информацији Одбора за заштиту животне средине

Народна скупштина Републике Српске расправља о Информацији Одбора за заштиту животне средине о одржаној Тематској сједници под називом "Активности надлежних институција Републике Српске и БиХ поводом намјере Републике Хрватске да одлаже радиоактивни и нуклеарни отпад на локацији Трговска гора у непосредној близини границе са Републиком Српском и БиХ".
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

>>> Пренос сједнице гледајте и на РТРС плус. <<<

Комисија за жалбе је у поступку утврђивања сукоба интереса изабраних представника, носилаца извршних функција и савјетника у органима власти Републике Српске и јединица локалне самоуправе у обављању јавне функције у 2022. години донијела 16 рјешења, рекао је предсједник ове Комисије Ранко Карапетровић у обраћању народним посланицима Републике Српске.

Образлажући овај извјештај у Народној скупштини Српске, Карапетровић је рекао да су донесена четири рјешења којима се жалба одбацује као недопуштена, три рјешења којима се жалба одбија као неоснована.

Директор Агенције за високо образовање Републике Српске Биљана Војводић истакла је да је значајно што су у прошлој години донијети стандарди за акредитацију установа и студијских програма у Републици Српској.

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске извјештај о раду Агенције за високо образовање Републике Српске за 2022. годину, Војводићева је рекла да стандарди за акредитацију установа имају укупно 140 смјерница у десет стандарда, док стандарди за акредитацију студијских програма имају 159 смјерница у оквиру десет стандарда.

Предсједник Комисије за хартије од вриједности Републике Српске Огњен Михајловић рекао је да су када је ријеч о тржишту хартија од вриједности сви показатељи за прошлу годину у порасту, док је укупан промет износи 688.424.000 КМ и већи је за 82 одсто него у 2021. години.

Образлажући извјештаје Комисије за хартије од вриједности о стању на тржишту, раду и финансијском пословању за 2022. годину, Михајловић је рекао да је укупни промет дупло већи од промета на Сарајевској берзи, док је у рангу са Београдском и Загребачком берзом.

Директор Агенције за банкарство Републике Српске Срђан Шупут рекао је да су све банке у Српској у прошлој години пословале позитивно и да њихова добит износи око 140 милиона КМ.

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске извјештаје о раду Агенције за банкарство Републике српске за прошлу годину, Шупут је навео да је нето билансна актива банкарског сектора Српске крајем прошле године износила око 10 милијарди КМ и већа је за два одсто у односу на 2021. годину.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Мирјана Орашанин оцијенила је да су у банкарском сектору примјетни стабилност и промјене набоље, односно пооштрени су услови отварања рачуна и уплате готовог новца у свакој банци, без изузетка.

Предсједник Фискалног савјета Миленко Крајишник рекао је да је укупан дуг Републике Српске на нивоу 44,64 одсто оствареног БДП-а, што је у складу са ограничењима прописаним Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Српске.

Крајишник је рекао да је надлежност овог савјета јасно прописана законима, док спровођење санкција ради буџетска инспекција.

Крајишник је истакао да Српска неће банкротирати, као и да је буџет ликвидан и исплаћује све буџетске обавезе, што је и провучено кроз извјештај за 2022. годину.

Претходно је размотрен Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2022. годину, те размотрено обавјештење о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

---

Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ лани је покренула 41 дисциплински поступак, и то највише против судија - 32, а одговорност је утврђена у 33 поступка, рекла је данас члан ВСТС-а БиХ Жељка Фабић представљајући извјештај овог савјета за 2022. годину. Она је навела да је овој канцеларији у прошлој години поднесено 840 притужби, а највише се односило на трајање судског и тужилачког поступка.

Акценат ВСТС-а у прошлој години био је на ефикасности рада правосудних институција.

---

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман рекао је да Парламентарна скупштина БиХ треба у потпуности да испоштује захтјеве Републике Српске, као и препоруке Европске комисије да се у процедуру упути закон о Уставном суду БиХ којим ће на адекватан начин бити ријешен избор судија, регулисан његов састав и начин одлучивања, те надлежности, а не да се призива интервенција странаца.

Он сматра да се ситуација са Уставним судом БиХ може ријешити разговором и компромисом.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић позвао је посланике на јединство о питању Уставног суда БиХ.

Самостални посланик Радислав Дончић рекао је да неће подржати закључке о тачки дневног реда Обавјештење о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да коректност и стручност Златка Кнежевића, који је недавно разријешен са позиције судије Уставног суда БиХ, никада није доведена у питање и да је доказано да је трпио притисак судија тог суда.

Посланик СДС-а Драгомир Васић рекао је да је рад Уставног суда БиХ проблематичан и да је давно изашао из оквира надлежности, јер неријетко поништава и одлуке највишег законодавног органа у Републици Српској.

Посланик ПДП-а Миланко Михајилица сматра да је важно да НСРС од Уставног суда БиХ затражи информацију о измјени спорног правила које је довело до једне од највећих криза у БиХ у посљедње три деценије, те најавио и да ће овај посланички клуб упутити приједлог закључака.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица изјавио је да је Српска дискриминисана у смислу учешћа у Дејтонском споразуму и Уставном суду БиХ.

- Према свим принципима међународног права, када једна федерална јединица дође у положај да је дискриминисана у односу на државну заједницу има право да иступи из вршења заједничке функције власти као државне заједнице или да дође до отцјепљења - рекао је Мазалица.

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман рекао је да се посљедњом одлуком Уставног суда БиХ нарушавају уставни принципи на којима почива уређење БиХ и Републике Српске.

- Оваква ситуација не гарантује остваривање Уставом БиХ утврђеног уставног статуса Републике Српске и свих њених грађана - истакао је Селман, образлажући обавјештење Уставног суда Републике Српске о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

---

Посланици ће разматрати и извјештаје Фискалног савјета Републике Српске за 2022. годину, као и извјештај Агенције за банкарство Републике Српске за прошлу годину, те извјештаје Комисије за хартије од вриједности за 2022. годину.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је јуче Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се уводе кривична дјела против части и угледа, и то кривична дјела клевета, изношење личних и породичних прилика и јавно излагање порузи.