latinica  ћирилица
28/07/2023 |  16:25 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Комшић и Бећировић затражили да Врањеш буде позван на консултације

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Денис Бећировић затражили су од Министарства спољних послова у Савјету министара да хитно позове амбасадора Александра Врањеша на консултације у Сарајево поводом изјава које је дао на састанку са директором Безбједносно-информативне агенција Србије Александром Вулином, саопштено је из Предсједништва.
Зграда Предсједништва БиХ - Фото: РТРС
Зграда Предсједништва БиХФото: РТРС

- Нарочито након његове медијске изјаве за исказивање захвалности истом /Вулину/ због давања стипендије двјема студенткињама, тражимо од Министарства спољних послова да амбасадора Врањеша позове на хитне консултације у Сарајево како би објаснио своје поступке - истакли су Комшић и Бећировић.

Они су навели да је потребно да Министарство сачини информацију коју ће ресорни министар Елмедин Конаковић доставити Предсједништву БиХ.

Врањеш је разговарао са Вулином ове седмице и захвалио му на подршци студенткињама које су, само зато што су исказале став супротан ставовима бошњачке политичке елите, изгубиле право на образовање у Сарајеву и готово линчоване у граду у који су дошле да студирају.

- Захвалан сам директору Вулину на томе што је Валентини Вујичић и Слађани Тодић обезбиједио стипендије и могућност наставка школовања на Академији за националну безбједност и тиме показао да Србија стоји иза свих Срба гђе год они живјели и какве год неправде трпили - поручио је Врањеш.

Студенткиње Валентина Вујичић и Слађана Тодић, које су биле изложене медијској хајци због објава на приватном профилу на Инстаграму, искључене су са Факултета криминалистике, криминологије и безбједносних студија Универзитета у Сарајеву.

Валентина Вујичић и Слађана Тодић изложене су медијској и хајци својих колега и других из Федерације БиХ јер је једна од њих на личном профилу на Инстаграму објавила фотографију са подигнута три прста, а друга фотографију генерала Војске Републике Српске Ратка Младића.

Тужилаштво БиХ је против њих формирало предмет и затражило материјал од Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Након ових дешавања, директор Безбедносно-информативне агенције Србије Александар Вулин понудио је да оне наставе школовање на академији за безбједност у Београду.

Најављено је да ће оне бити стипендисти Србије и имати смјештај у студентском дому у Београду, а да ће остатак финансијског дијела њиховог школовања носити предузеће "Сарајево-гас", као предузеће Владе Републике Српске.