latinica  ћирилица
31/07/2023 |  07:58 ⇒ 09:59 | Аутор: РТРС

Врањеш: Скандал са студенткињама никада се не би десио у Бањалуци или Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Само зато што су исказале став супротан ставовима бошњачке политичке елите студенткиње из Републике Српске Валентина Вујичић и Слађана Тодић, изгубиле су право на образовање у Сарајеву и готово су линчоване у граду у који су дошле да студирају. Tо се никада се не би десио у Бањалуци, или Источном Сарајеву, а замислите хипотетички да се деси, какви би били притисци на Републику Српску, рекао је Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Србији, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Александар Врањеш (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Александар Врањеш (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

- Наша дјеца имају потпуно другачији поглед на историју, другачије су одгојени. Они знају да су Насер Орић и Алија Изетбеговић злочинци - каже Врањеш. 

Амбасадор БиХ у Србији наглашава да треба скренути пажњу на једа детаљ, који није занемарив. 

- Ако се нешто каже што не треба може се одговарати кривично, али сада није ни то довољно, већ треба гледати шта нам дјеца објављују на друштвеним мрежама и онда покренути линч, ако се то не коме свиђа или не. Имамо гомиле људи који се залажу за људска права, слободу говора, али с друге стране дјевојку која дигне три прста, то је скандал. Наративе Сарајева не прихвата Република Српска, јер овдје је генерал Ратко Младић херој - појаснио је Врањеш. 

Врањеш истиче да се оваквим потезима покушавају дипломате застрашити, грађани у глобалу да не смију јавно мислити својом главом, већ онако како политичке масе у Сарајеву желе.

- Нисам погријешио што сам се нашао са Александром Вулином, чак мислим да је то била и моја обавеза. Тим дјевојкама је путпуно нелегално укинуту право на школовање, и неко је пришао и пружио им руку - поручио је Врањеш.

Позив два члана Предсједништва БиХ да буде позван на консултације сматра потпуно нелегалним.

- Када Златко Лагунџија који је у Њујорку, направи фалсификат Гутересевог писма, онда је то добродошло. Али не могу два члана Предсједништва БиХ донијети било какву одлуку без трећег, односно српског члана Предсједништва, јер тиме се крши Устав. Они немају никакв механизам да спроведу своје накане у дјело, али морамо знати да живимо у таквој држави, гдје дупли стандарди су нешто сасвим уобичајено - истакао је Врањеш.