latinica  ћирилица
01/08/2023 |  11:07 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Кошарац: Санкције не могу промијенити изборну вољу народа који чврсто стоји уз руководство Српске

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да тенденциозне америчке санкције не могу промијенити изборну вољу српског народа, који чврсто стоји уз политику руководства Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Увођење санкција највишим званичницима Српске одраз је америчке бахатости, безобразлука, али и крајње немоћи такозване велике свјетске силе, која искључиво разумије аргуемнт силе, потпуно игноришући силину аргумената - поручио је Кошарац у изјави за РТРС.

Он је оцијенио да је крајње лицемјерно и малициозно оптуживати руководство Српске за неуставне и антидејстонске активности, јер не постоји ниједан примјер, нити доказ да Република Српска крши Устав БиХ и Дејтонски споразум.

- Напротив, Република Српска и сви њени званичници апсолутно примјењују и инсистирају на поштовању Устава и изворног Дејтона. Ми подржавамо и заговарамо договор два ентитета и три конститутивна народа, без иностраног интервенционизма - додао је Кошарац.

Према његовим ријечима, западним центрима моћи евидентно смета чињеница да од руководтсва Републике Српске не могу да направе своје послушнике, који ће беспоговорно слушати и испуњавати њихове наредбе.

- То им је трн у оку, због чега настоје да силом и санкцијама политички дисциплинују званичнике Републике Српске. Неће им поћи за руком, ма колику силу просипали! - нагласио је Кошарац.

Како је нагласио, нонсенс је санкционисати легитимно и легално изабрано руководство Републике Српске због усвајања одлука на демократски начин у институцијама Републике Српске.

- Падоксално је да нам Американци држе слово о демократији, а да при томе на најгрубљи начин, насилнички газе изборну вољу српског народа у Републици Српској, прибјегавајући недемократским мјерама - навео је Кошарац.

Он је додао да у свему овоме не треба занемарити ни сарајевски утицај на Амбасаду САД-а у БиХ.

- Очигледно је да је амерички амбасадор попримио исувише сарајевских мириса и грозних подвала. Одавно не вјерујемо у кредибилност извјештаја које доставља својим шефовима у САД-у. Сваки нови насртај на Републику Српску оснажује увјерење да амерички амбасадор није добронамјеран према српском народу и Републици Српској. Вријеме му је да оде - поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, санкције, насиље, уцјене и пријетње како Америке, тако и других западних центара моћи, неће утицати на руководство Републике Српске да настави са јасно дефинисаном политиком очувања Републике Српске, њене позиције, те Уставом и Дејтоном загарантованих права.

- Грађани Републике Српске препознали су исправност такве политике и дају јој повјерење у сваком изборном циклусу. Небулозни покушаји америчке администрације да насиљем то промијени, остаће то што јесу - насилнички и небулозни покушаји - истакао је Кошарац.