latinica  ћирилица
01/08/2023 |  11:38 | Аутор: СРНА

Којић: Настављамо уставно и дејтонско дјеловање институција Српске

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић изјавио је да америчке санкције не могу да спријече уставно и дејтонско дјеловање институција Српске и њиховог највишег руководства.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је истакао да САД, санкционисањем највиших званичника Републике Српске, шаље врло лошу поруку да сви они који дјелују уставно и дејтонски буду санкционисани, а сви они који раде неуставно и покушавају да спроводе силу и намећу теме мржње међу народима, а то доминантно раде Бошњаци, неће бити изложени никаквим санкцијама.

Коментаришући америчке санкције уведене јуче српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, предсједнику Народне скупштине Ненаду Стевандићу и министру правде Милошу Букејловићу, Којић је истакао да антидејтонско и неуставно дјеловање политичких представника бошњачког народа очигледно неће и не може бити санкционисано.

Према његовим ријечима, суштина је да сваки одговор који долази из Републике Српске и након прошлих санкција предсједнику Српске Милораду Додику, а који ће услиједити и послије ових санкција, јесте то да ће руководство Републике Српске наставити да у пуном капацитету спроводи Дејтонски мировни споразум, да поштује уставе БиХ и ентитета и то све путем институционалног дјеловања.

- Због тога овакве и сличне акције не могу да спријече уставно и дејтонско дјеловање институција Српске и њиховог највишег руководства. И овај пут желим да изразим апсолутну подршку начину на који су радили сви српски званичници, које су до сада санкционисали, и увјерен сам да ће они и убудуће задржати уставни и принципијелни начин свог рада - закључио је Којић.

Канцеларија за контролу имовине странаца /ОФАЦ/ Министарства финансија САД увела је јуче санкције Цвијановићевој, Вишковићу, Стевандићу и Букејловићу због, како су навели, "неуставних и антидејтонских акција".

Из Амбасаде САД у БиХ су навелу да су они "директно одговорни за подстицање доношења закона у Народној скупштини Републике Српске којим се одлуке Уставног суда БиХ проглашавају непримјењивим у Републици Српској, чиме се опструише и угрожава провођење Дејтонског мировног споразума".