latinica  ћирилица
20/08/2023 |  12:05 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Српска има пријатеље широм свијета; Успјешна сарадња са Мађарском (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска жели да сарађује са Мађарском, као и Мађарска са Српском, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик за РТРС након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном у Будимпешти.
Додик, Цвијановић и Орбан - Фото: РТРС
Додик, Цвијановић и ОрбанФото: РТРС

Додик је поручио да се та сарадња одвија на обострано задовољство.

- Данас смо договорили да, како би сви договорени пројекти и сарадња имали већи обим и нови формат, да се формира заједнички Савјет за праћење тих политика којим ће руководити он и Орбан - рекао је Додик након што се заједно са сроским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић састао са Орбаном.

Додик је објаснио да ће "Савјет бити обавијештен свака три мјесеца о развоју ранијих договора".

- Обавезни ће бити састанци сваких шест мјесеци да би се оперативно видјело на који начин то све иде - поручио је Додик.

Додик је истакао да је "састанак са Орбаном био нормиран 45 минута, али да су остали сат и по у дану у којем се овдје слави национални празник и гдје долази десетине важних гостију".

- Импонује нам та пажња која нам је овдје поклоњена. На дневном реду су била и политичка питања. Орбан је недавно био у Сарајеву и послао јасну поруку да Мађарска жели да сарађује са свима који желе. Након тога је био у Бањалуци и само смо потврдили наше договоре од раније - навео је Додик.

Цвијановићева је након састанка рекла да Мађарска има разумијевање за све што се дешава у БиХ.

- Нама је јако важна Мађарска. Наравно да је увијек добро да имате једног таквог саговорника. Оно што ме посебно радује јесте то што су они препзнали Републику Српску као мјесто гдје може да се улаже, мјесто гдје желе да јачају своје привредно присуство, али и политичку сарадњу са свима нама - навела је Цвијановић.

"У Мађарској постоји разумијевање ситуације у БиХ"

Додик је нагласио да су Орбана упознали са новом ситуацијом у БиХ.

- Основна ствар са којом смо га упознали јесте како тамо неизабрани странац намеће законе и брани свој его, сујету и личност, а крши све норме Устава и Дејтонског споразума. Кристијан Шмит је неизабарни странац који се покушава играти игре моћи у којој мисли да они који стоје иза њега могу да наметну политичку вољу, да промијене законе и затворе сваког онога ко га ружно погледа - рекао је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да у Мађарској постоји разумијевање те ситуације.

- Нама је важно да код пријатеља имамо разумијевање за то. Они објективно ту осим разумијевања не могу много шта да учине, али то је ствар која се није њих ни питала, нити они могу нешто да ураде, али је веома важно да знају о чему се ради. Овдје се ради о човјеку који је послан из Њемачке на крају манадата Ангеле Меркел која није знала шта ће с њим па га је послала нама овдје да билдује мишиће и поправља свој изгубљени его. Дошао је ту и сад му се свиђа. Свиђа му се да може да наметне закон, да легитимно изабраном предсјендику запријети да га може стрпати у затвор и тако даље. Видјећемо како ће све то ићи - поручио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да никада није био увјеренији да је на правом мјесту и да водим праву, исправну политику.

- Наравно, то се не свиђа опозицији, али то је њихов проблем - оцијенио је Додик.

Он је упитао како Европа може да прихвати такву ситуацију?

- Како Европа може да каже да на 200-300 километара од њих има неки странац који ушета у неку земљу и каже да он доноси законе и ко га не буде волио, ићи ће у затвор. Гдје то има? То Европа не може да подржи. То је озбиљно питање за саму Европу и питање које ће јој се све више постављати како овај процес буде трајао - рекао је Додик.

"На састанку разговарано и о подршци пољопривредницима у Српској"

Говорећи о подршци Владе Мађарске пољопривредницима у Српској, Додик је рекао да је на састанку било ријечи и о томе.

- Ми смо сада у пакету од 18 милиона евра за подршку пољопривредницима у погледу машина. Имамо незапамћено интересовање људи. И то је добро и ми то подржавамо. Рекли смо до 100 милиона за пројекте. Ако кажемо да је ангажовано 30 милиона за подршку пољопривреди, онда 70 милиона можемо да усмјеравамо у различите пројекте. Могуће је да ћемо један дио пројекта вјетроелектране Хргуд покривати из ових оквира - рекао је Додик.

Додик је поручио да су ту и други пројекти, као што је област дрвне индустрије за коју су веома заинтересовани и зато раде радне групе.

- То је недавно договорено у Бањалуци. Договорено је нешто и око енергетике , изградње путева, сарадње у погледу намјенске индустрије. Праве се оперативни планови и ми ћемо негдје касније ујесен поново сјести да видимо докле је то све стигло. Ми смо се опредијелили да оваквом пријатељу који је за нас у рангу Србије, Србији и Мађарској увијек понудимо све пројекте које имамо на располагање, ако је то дио њихових интереса. Ми можемо даље то да развијамо. И ако није, онда ћемо за те који нису тражити неке друге партнере. То је ок и то је сарадња међу пријатељима - поручио је Додик.

"Веома пријатељска атмосфера у Мађарској"

Додик је нагласио да у Мађарској влада веома пријатељска атмосфера која га изненађује.

- Мађарска је несумњиво и у данашње вријеме важна земља ЕУ, а очигледно је и да је Орбан важан лидер саме ЕУ. Мађарска је због своје политике вођења суверенистичке, односно одговорне, државне, народне политике била на неки начин кажњавана од стране Брисела кроз обустављње средстава. Преко седам милијарди су им обуставили, али Мађарска је рекла "ово су наши ставови, не можемо да дијелимо са вама ставове о тим популацијама". Још су они чланица ЕУ - закључио је Додик.