latinica  ћирилица
03/09/2023 |  10:24 | Аутор: СРНА

Носовић: У ФБиХ ни жртве нису свете

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић изјавио је да се сагледавајући изглед српских стратишта у Федерацији БиХ може закључити какав је однос ФБиХ према жртвама и да им ни оне нису свете.
Анђелко Носовић - Фото: РТРС
Анђелко НосовићФото: РТРС

Носовић је за Срну истакао да је кроз историју познато да је српски народ мирољубив и коректан, са великом духовношћу, за разлику од друге стране у БиХ, гдје се стално крше људска, морална и свака правна начела.

Он је рекао да је јуче присуствовао обиљежавању сјећања на страдања Срба у Гаравицама и, како каже, туга га је ухватила када је видио како изгледа то стратиште гдје је сахрањено, према подацима, око 12.000 људи.

- Следи се крв када се види колико је то мјесто оскрнављено, запуштено и шта они тамо раде са тиме - рекао је Носовић, реагујући на провокације у ФБиХ према Србима поводом обиљежавања страдања у Гаравицама, нападе у Јелаху, као и на другим мјестима гдје Срби обиљежавају неки догађај.

Он је навео примјере да, када Бошњаци дају помен својим страдалим у Котор Варошу, то чине носећи ратне заставе, а када у Приједору три дана обиљежавају такозвани "дан бијелих трака", што је у суштини измишљено и не осликава оно што желе да прикажу, Срби то толеришу, обезбјеђују те догађаје, не праве им никакве сметње.

"Ми не можемо да дођемо у сарајевску Добровољачку улицу да запалимо свијеће, него то радимо на другом мјету, као и у Тузли и тако даље", указао је Носовић. /крај/нб/ам