latinica  ћирилица
03/09/2023 |  10:32 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Аулић: Провокације одраз дивљаштва, Срби показали надљудску толеранцију која има своје границе

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Саша Аулић истакао је да су морбидне провокације на обиљежавању 82 године од усташког злочина над 12.000 Срба, међу којима је био велики број дјеце, одраз крајње нехуманости и дивљаштва.
Саша Аулић - Фото: РТРС
Саша АулићФото: РТРС

- Ко нормалан и цивилизован иде на стратишта других народа, да би тамо добацивао, уносио се у лице свештеницима и провоцирао оне који одају почаст жртвама. Срби на територији ФБиХ очигледно више немају право ни на несметано обиљежавање сопственог страдања. Замислите да се овако нешто десило у Поточарима или неком другом мјесту у Српској гдје Бошњаци обиљежавају годишњице страдања својих сународника - нагласио је Аулић.

Он је у изјави за Срну оцијенио да овакве изопачености морају да буду најоштрије санкционисане, ако ни због чега другог, онда зарад очувања мира, јер ако неко не поштује мртве Србе и на овај начин их третира, онда можемо само замислити шта мисли о живима и на какве је све глупости спреман.

- То што су окупљени Срби јуче у Гаравицама показали надљудску толеранцију не значи да она нема своје границе, нити да је било ко смије тестирати. Због тога би адекватна санкција била порука и овој, а и свим другим усијаним глава да убудуће добро размисле прије него што ураде овако нешто - рекао је Аулић.

Он је навео да би изостанак реакције надлежних у ФБиХ била јасна порука Србима да нису добродошли чак ни када оплакују своје жртве.

- Гори облик институционалне дискриминације било би тешко и замислити - закључио је Аулић.