latinica  ћирилица
03/09/2023 |  10:48 ⇒ 14:29 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Власт у ФБиХ не реагује на провокације и нападе на Србе

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је данас да је погубно то што власт у Федерацији БиХ није реаговала на провокације протеклих дана током обиљежавања сјећања на страдање Срба од усташа у Гаравицама код Бихаћа и мирних протеста Срба на међуентитетској линији.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- То што се десило у Гаравицама је непримјерено и невиђено, али указује на то да у ФБиХ политичке структуре и безбједносне агенције нису способне да обезбиједе скупове како би се обиљежили догађаји на миран и достојанствен начин или то не желе - рекао је Жупљанин реагујући на провокације у ФБиХ према Србима поводом обиљежавања сјећања на страдање Срба у Гаравицама, нападе у Јелаху, као и на другим мјестима гдје Срби обиљежавају неки догађај.

Према његовим ријечима, то може само даље да компликује ситуацију у БиХ, јер је видљиво да када Хрвати и Бошњаци обиљежавају своје догађаје, онда нема никаквих непримјерених реаговања Срба.

Жупљанин је истакао да Министарство унутрашњих послова Српске на професионалан и стручан начин регулише сва та окупљања, обезбјеђује их и никада се није десио инцидент, док је с друге стране у Сребреници био покушај убиства тадашњег премијера Србије Александра Вучића.

- То је велики безбједносни изазов и проблем за безбједносне структуре у БиХ, али и у региону, те посебно за ОХР и стране амбасаде које овдје диктирају политички и безбједносни амбијент - рекао је Жупљанин за Срну.

Он је навео да је крајње вријеме да се са одговарајућих мјеста предузме нешто да би се таква ситуација промијенила и да трачак наде за то дају договори политичких представника на нивоу БиХ.