latinica  ћирилица
03/09/2023 |  11:42 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Радановић: Муслимани умањују српске жртве

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је да муслимани у том ентитету умањују српске жртве, о чему говори и податак да је у ФБиХ од 1.120 српских гробаља, више од 1.000 оштећено.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Примјера ради, у Кладњу има 14 српских гробаља - 10 је потпуно сломљено, а четири готово скроз - навео је Радановић.

Коментаришући провокације у ФБиХ према Србима поводом обиљежавања сјећања на страдање у Гаравицама и другим мјестима гдје Срби обиљежавају неки догађај, Радановић је истакао да се у Гаравицама десио један од највећих злочина када је ријеч о брзини убијања народа, с обзиром на то да је тамо за три мјесеца побијено све што је било.

Радановић је изјавио Срни да јучерашње провокације у Гаравицама само говоре о томе да у том ентитету не осјећају бол српског народа који се десио у Другом свјетском рату.

- Српски народ је тада преполовљен, а Гаравице су само једно од највећих стратишта српског народа у БиХ - указао је Радановић и истакао да он има лични однос према Гаравицама јер је тамо његова лоза осакаћена - убијено му је деветоро предака.

Он је рекао да муслимани не осјећају српске жртве из Другог свјетског рата с обзиром ан то да је потпуно јасно да усташе у Бихаћу нису били Хрвати, него управо они.

- Не разумију ни то да су Срби имали убједљиво највеће губитке у Другом свјетском рату, те поспрдно гледају на српске жртве. То само говори о њима - да нису сазрели, да не схватају цивилизацијске тековине. Шта би било да се Срби поспрдно односе према Сребреници? - упитао је Радановић.

Радановић је, говорећи о обиљежавању мјеста страдања, навео да су муслимани гдје год су могли направили неки свој споменик "који говори о њиховом страдању", те указао да је на споменицима народноослободилачке борбе углавном некоректно написано да су ту убијени антифашисти.

- Једини прави споменик је подигнут 1948. на Гаравицама, гдје јасно пише да су на том мјесту усташе убиле 12.000 Срба. То је једини исправан споменик - нагласио је Радановић.

Он је појаснио да муслимани немају везе са народноослободилачком борбом, нити са партизанима, будући да су тек 1944. године почели да прелазе у партизане, када су видјели да ће пропасти нацистичка Њемачка.

- И данашњи муслимани су само потомци усташа из Другог свјетског рата - рекао је Радановић.