latinica  ћирилица
03/09/2023 |  14:53 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Броћета: Србомрсци не бирају ни мјесто ни вријеме

Србомрсци не бирају ни мјесто ни вријеме, а провокација у Гаравицама код Бихаћа показује да чак ни мртви Срби немају мира, изјавио је Срни делегат у Дому народа федералног Парламента Горан Броћета.
Горан Броћета - Фото: РТРС
Горан БроћетаФото: РТРС

- Инцидент у Гаравицама, приликом одавања почасти страдалима на том српском стратишту, показује колика мржња и данас, 28 година након рата, постоји према свему што је српско, па чак и мртвима - оцијенио је Броћета.

Он је напоменуо да, без обзира на то што је говор предсједника Републике Српске Милорада Додика био у потпуности прилагођен мјесту гдје се налазио, србомрсце то не занима.

- По ко зна који пут питам међународну заједницу - кад планира да отвори очи пред свакодневним кршењем устава и основних људских права у ФБиХ? - упитао је Броћета.

Броћета је истакао да, подршка коју уживају они који провоцирају српски народ, показује како заправо живе Срби у ФБиХ.

У Гаравицама код Бихаћа јуче су обиљежене 82 године од усташког злочина над 12.000 Срба, међу којима је био велики број дјеце.

Почетком Другог свјетског рата 1941. године усташе су у мјесту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској, побиле 12.000 српских цивила. Међу жртвама је био и велики број дјеце.

Према енглеским обавјештајним подацима, на ширем подручју Бихаћа убијено је између 14.000 и 14.500 људи, а власти бивше Југославије су прикривале масовне покоље и убиства Срба због прокламовања идеје братства и јединства којом су потпуно изједначиле крвника и жртву.