latinica  ћирилица
06/09/2023 |  11:04 ⇒ 22:31 | Аутор: РТРС

Додик: Припремамо уредбу о хапшењу и депортацији Шмита из Српске (ВИДЕО)

Република Српска доноси уредбу о хапшењу и депортацији Кристијана Шмита ако се појави на њеној територији. Шмит нема легитимитет и нећемо прихватити његова наметања, јасан је предсједник Српске Милорад Додик. Опозиција и на ову одлуку негодује. Кажу, протјеривање Шмита иницирало би оружани сукоб.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Држављанину Савезне Републике Њемачке, а самопрозваном високом представнику у БиХ, Кристијану Шмиту биће забрањен боравак у Републици Српској, најавио је њен предсједник Милорад Додик. Појашњава да је у БиХ стигао без легитимитета Савјета безбједности УН-а, и да Шмит чини све како би развластио Републику Српску. И због тога се припрема уредба о његовом хапшењу и депортацији дође ли на територију Српске.

- Ако дође на неки састанак у Републику Српску биће избачен. Не можемо ми то знати али полицијске станице ће имати задатак, чим сазнају да се та бјелосвјетска лопурда нађе у Републици Српској, дужни су да се организују јединице и да га избаце одавде. И то ће се десити, немојте мислити да неће. Данас се пише уредба - рекао је Додик.

Република Српска не признаје Шмита као високог представника и у томе ће истрајати до краја. Због непоштовања одлука странца без легитимитета, Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против предсједика Српске и вршиоца дужности директора Службеног гласника. А о тој оптужници ће одлучивати Јасмина Ћосић Дедовић, бивша службеница ОХР-а и особа која је, између осталог, ослободила командне одговорности Сакиба Халиловића, командира Елфете Весели која је на монструозан начин убила дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића. Много разлога за сумњу у правично суђење.

- Та која је добила право да пресуђује да ли има основа или нема се одавно сврстала на једну страну. Она је била у екипи људи који су бранили Насера Орића. Чуо сам да је била и у екипи која је пресуђивала Насеру Орићу па га ослободила. Она је радила у ОХР-у - поручио је Додик.

У одбрану институција Републике Српске стали су готово сви. Бројна удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата, организације, академски грађани и интелектуалци. Сви једногласни - против самовоље Кристијана Шмита. О забрани боравка Шмита на територији Српске, у ПДП-у и данас двосмислени.

- Обезбјеђење Кристијана Шмита је наоружано. И ако ће се ова Додикова пријетња проводити, постоји озбиљна опасност, врло реална опасност од сукоба - рекао је Игор Црнадак, шеф Клуба посланика ПДП у НСРС.

Какав оштроуман човјек, озбиљан интелектуалац, полиција Српске је голорука. По његовом, Британци су наоружани, а ми без оружја, коментар је предсједника Републике на Црнаткову изјаву. Шта припрема за Шмита упознао је Додик и партнере у власти на нивоу БиХ, током састанка у Сарајеву.

- На то не можете утицати, али наравно, као што он не може утицати на наше ставове и наше изјаве и одговор који смо према њему имали - рекао је Нермин Никшић предсједник СДП-а.

Подршка Српској да одбрани своје институције и од Руске Федерације. Поновио је то на састанку са Додиком руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов. Калабухов је подсјетио на принципијелни став Русије да Шмит не може бити сматран високим представником без одговарајуће резолуције Савјета безбједности Уједињених нација и да нема никаква овлашћења у БиХ.