latinica  ћирилица
13/09/2023 |  15:08 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Бјелица-Бабурин: Српска није спремна да прихвати насилне промјене Дејтонског мировног споразума (ВИДЕО)

Република Српска није спремна да прихвати насилне промјене Дејтонског мировног споразума, оно што није по вољи српског народа и што није усаглашено између два ентитета и три конститутивна народа, поручено је на састанку делегације Руске Федерације и општинског руководства у Сокоцу.
Бабурин-Бјелица - Фото: РТРС
Бабурин-БјелицаФото: РТРС

Начелник општине Соколац Мирослав Бјелица прихватио је иницијативу за братимљење Сокоца и руског града Можајска, а предсједник Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе професор Сергеј Бабурин поклонио је Бјелици икону Алексадра Невског.

Да је велики пријатељ Републике Српске проф. др Сергеј Бабурин показао је још у тешким ратним временима, а данас то потврђује његовањем културних веза и сарадње.

Овај пут у посјети Сокоцу професор Бабурин и руска делегација чули су и забиљежили, а затим и да руском народу пренесу истину о борби и страдању српског народа у протеклом рату.

- Упознали смо их са ситуацијом око Сарајева и у Сарајеву, да је Сарајево било подијељено, да ту није било окупација, да су се бранили људи који су ту рођени, да нико са стране није дошао, да овде није било агресије, да смо прихватили Дејтонски мировни споразум, желимо у потпуности да га проводимо - Бјелица.

Посебну пажњу током разговора представници руске делегације посветили су посљедицама НАТО бомбардовања када је српски народ засут муницијом осирумашеног уранијума.

- Дошао сам с једним циљем да посјетим пријатеље, да неке ствари које су се овдје десиле и које се дешавају посебно сада везано за оружје са осиромашеним уранијумом, имамо конференцију и у Београду, а то је први пут урађено овдје код вас 1995 - каже Бабурин.

Бабурин истиче да је Можајск познат као град војничке славе, а на Сокоцу се налази српско војничко гробље "Мали Зејтинлик", споменик и печат Републике Српске, па тако братимљење ова два града није случајно ни формално.

Сматра да те везе треба јачати.

- Желим да се радујем иницијативи која је покренута да ваш град Соколац буде братимљен са Мажојском, надам се да ћемо успијети у томе да у скорије вријеме постану братски градови Соколац и Мажојск - каже Бабурин.

Након састанка услиједила је за делегацију Руске Федерације неизбјежна посјета војничком спомен гробљу "Нови Зејтинлик". Телевизија московске патријаршије снимиће филм о Новом Зејтинлику како би руски народ упознали са спомеником и печатом Републике Српске.

И међу хиљаду споменика погинулим јунацима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, на Новом Зејтинлику почива и Јуриј Пилипћик, добровољац из Русије којем су положени вијенци.