latinica  ћирилица
13/09/2023 |  15:51 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Грчка: Тужилац наредио истрагу о одговору на поплаве

Грчки тужилац наредио је истрагу о узроцима и поступању поводом поплава које је изазвала олуја у којој је прошле седмице погинуло најмање 15 људи, затрпане куће и уништена инфраструктура, јавила је данас Атинска новинска агенција.
Кишна олуја ''Данијел'' (Фото: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS) -
Кишна олуја ''Данијел'' (Фото: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS)

Кишна олуја "Данијел" била је најинтензивнија у Грчкој од почетка вођења евиденције 1930. године. Олуја је захватила Тесалију у централној Грчкој током три дана на крају најтоплијег љета икада забиљеженог у овој земљи.

Водене бујице претвориле су плодну тесалску равницу у копнено море, а стотине становника пребачене су ваздушним путем или извучене из поплављених кућа у чамцима за спасавање. Вода је однијела усјеве, а утопиле су се десетине хиљада животиња.

У извјештају се наводи да је тужилац затражио од власти у областима Волоса, Кардице, Ларисе и Трикале, најтеже погођених региона, да утврде да ли су почињена кривична дјела у вези са поплавама, намјерно или из нехата.

Током истраге биће испитано да ли су мјере за спречавање поплава које су предузеле локалне власти биле адекватне у свјетлу јасних и правовремених упозорења из грчке државне метеоролошке службе.