latinica  ћирилица
13/09/2023 |  18:04 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Конаковић: Прислушкивања било, за више од 100 предмета нема трага

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да је у БиХ вршено прислушкивање особа и да за више од 100 предмета нема трага.
Елмедин Конаковић (Фото: mvp.gov.ba) -
Елмедин Конаковић (Фото: mvp.gov.ba)

Говорећи о тврдњи да је у БиХ нелегално прислушкивано више од 100 политичара, новинара и других личности из јавног и политичког живота, Конаковић је навео да постоји документ у којем је заведено више од 500 процеса стављања под наздор одређених особа, гдје за више од 100 предмета нема трага.

- Не знам све детаље, али знам да је тачно и спреман сам за сваки суд. Било би лијепо да буде судски процес да сви добијемо прилику да представимо све доказе - рекао је Конаковић на конференцији за новинаре.

Када је ријеч о приједлогу закона о Уставном суду БиХ, Конаковић је навео да су партнери у власти договорили да радна група за правосуђе овог мјесеца напише тај приједлог, али да он неће пристати да стране судије одмах оду.

- То су тешке теме и волио бих да их немамо, да ти људи оду и да се само ми договарамо, али да се договарамо, а не нападамо - рекао је Конаковић.

Конаковић је навео да би био најсрећнији да у БиХ не постоји ниједан странац ни у једном дијелу система, али сматра да одређени догађаји у БиХ јачају позицију страног медијатора.

Говорећи о јучерашњем састанку представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, Конаковић је истакао да нема ништа против да се састају изабрани званичници који делегирају политике, али да сматра би "државна служба требало да буде деполитизована".